Į dykumas Izraelis paleis robotus-riedančius krūmokšnius (Video)  (0)

Lygiu paviršiumi „Tumbleweed“ ima riedėti net nuo menkiausio vėjo dvelksmo, o lankstus karkasas leidžia robotui šokinėti per paviršiaus nelygumus ir įveikinėti įvairias kliūtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelyje sukurti vėjo energiją naudojantys savaeigiai robotai, kuriuos tyrimų tikslais ketinama paleisti klajoti po pasaulio dykumas. Dizainerio Shlomi Miro suprojektuoti robotai yra pigūs ir paprasti, praneša „Wired“.

Spartus pasaulio sausumos plotų dykumėjimas yra rimta problema, su kuria susiduria daugelis pasaulio valstybių. Mokslininkai mano, kad dykumų plėtimasis ir naujų formavimasis vyksta dėl blogos žemės ūkio veiklos, plėtojamos kalnakasybos, besikeičiančio klimato ir kitų veiksnių. Tačiau tyrinėti dykumėjimo procesus mokslininkams gana sudėtinga: ir dėl didelio dykumų bei pusdykumių ploto, ir dėl atšiaurių sąlygų, su kuriomis dykumose susiduria mokslinės ekspedicijos, sakoma pranešime.

Būtent šias problemas siūlo išspręsti autonominiai Izraelyje sukurti robotai „Tumbleweed“, kurie vietoje žmonių gali tyrinėti dykumas ir fiksuoti jose vykstančius procesus savarankiškai judėdami bei rinkdami reikiamą informaciją. Šie robotai turi rutulio formos karkasą iš virbų, tarp kurių įrengtos specialios burės. Rutulio centre pritvirtinta mokslinė įranga.

Lygiu paviršiumi „Tumbleweed“ ima riedėti net nuo menkiausio vėjo dvelksmo, o lankstus karkasas leidžia robotui šokinėti per paviršiaus nelygumus ir įveikinėti įvairias kliūtis. Prietaisams būtiną energiją gamina kinetinis generatorius, verčiantis judėjimo energiją elektra panašiai kaip ir tokios paskirties generatoriai, kraunantys mobiliuosius telefonus ar fotokamerų baterijas žmogui vaikštant.

Manoma, kad tokio tipo robotai gali praversti ir tyrinėjant Marsą bei kai kurias kitas planetas.

„Tumbleweed“ robotų grupės, paleistos į dykumą, klajotų po ją nuolat siųsdamos duomenis į priėmimo centrą apie savo buvimo vietą, temperatūrą, drėgmę, apšvietimą, oro sudėtį ir kitus fizinius konkrečios vietovės ypatumus. Skelbiama, kad šiuo metu bandoma dar labiau sumažinti „Tumbleweed“ svorį ir padidinti konstrukcijos lankstumą. Po to į dykumą bus paleista bandomoji „Tumbleweed“ partija, kuri padės mokslininkams sudaryti vyraujančių vėjų 3D žemėlapį.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(1)

Komentarai (0)