Gazos gyventojas sužvejojo senovės graikų dievo Apolono statulą (Video)  (0)

Kai praėjusią vasarą Jwdat Abu Ghrb, gaudydamas žuvį Gazos vandenyse, pastebėjo tamsią formą, iš pradžių pamanė, kad tai lavonas. Vis dėlto, tai buvo natūralaus dydžio bronzinė statula, vaizduojanti senovės graikų dievą Apoloną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Numanomas radinio amžius – apie 2500 metų.

 

Žvejys savo įspūdžiais dalinosi su CNN, – „Bijojau. Užsidėjau nardymo akinius, panėriau gilyn, tačiau vis tiek negalėjau pasakyti, kas tai yra. Išnėręs pasikviečiau į pagalbą šeimos narius bei kitus žmones ir grįžau. Po keturių valandų mėginimo, mums pagaliau pavyko ištraukti tai iš vandens, ir radinys visus sukrėtė“.

Jwdat Abu Ghrb galvojo, kad pusę tonos sveriantis objektas yra auksinis, todėl parsigabeno jį namo, kad paslėptų, o tada parduotų. Tačiau vėliau įsitraukė ir kiti. Pasak valdžios institucijų, vietinei ginkluotai brigadai perėmus teisę į statulą, kažkas sukūrė jos paskyrą internetinėje aukcionų svetainėje „eBay“. Čia Apolono pradinė kaina siekė apie 500 000 JAV dolerių.

Šis įvykis sukėlė įtarimus Turizmo ir antikvarinių daiktų ministerijos pareigūnams, taip pat Vidaus reikalų ministerijai, kurios veiklą reguliuoja Palestinos islamistų grupuotė „Hamas“. Šios institucijos pradėjo tyrimą, kadangi įtarė, jog tai neteisėtas bandymas parduoti meno kūrinį.

Antikvarinių daiktų departamento vadovas Ahmad Al-Burch teigė, kad kol jo institucija prižiūrėjo statulą, šios bylos nagrinėjimą perėmė Vidaus reikalų ministerija. Valdžios buvo paprašyta, kad radinys, kaip Gazos istorinis paminklas, būtų perduotas ir paslėptas nuo visuomenės. Tačiau CNN vaizdo įraše matomas žmogus iš Gazos aukso parduotuvės teigia, kad saugo šį paminklą ir jis yra patikimose rankose, tačiau jeigu kas nors norėtų statulą įsigyti – tai būtų įmanoma.

Valdžios pareigūnai žada, kad Apolonas nebus parduotas, o pasibaigus paminklo suradimo bylai, bus restauruotas bei taps prieinamu visuomenei. Al-Burch teigimu, šis istorinis radinys yra labai autentiškas, tačiau dėl oro poveikio statulos paviršiuje prasidėjo irimo procesai – pažeidimai ant Apolono kojos tampa vis akivaizdesni.

Valdžia rengia planą, statulos eksponavimui aukščiausio lygio muziejuose visame pasaulyje. Ženevos muziejaus vadovai jau pasisiūlė padėti tvarkant bei išsaugant artefaktą, taip pat planuojant jo galimą pristatymą visuomenei Gazoje.

Dėl Jwdat Abu Ghrb, mažai tikėtina, kad atradimas atneštų jo šeimai finansinį saugumą, kaip buvo tikėtasi pardavus radinį. Vis dėlto, jis tikisi gauti bent nedidelį atlygį už taip viso pasaulio archeologus pradžiuginusį radinį.

Video:


Kareem Khadder (Jeruzalė); Laura Smith-Spark (Londonas).
edition.cnn.com

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)