Nešvaistykite CO₂, paverskite buteliais ir klijais  (2)

Jei žmonija nori išvengti pavojingų klimato pokyčių, jai reikia sugaudyti šimtus milijardų tonų anglies dvideginio. Bet ką su juo visu veikti? Laidojimo vietų netrūksta, tačiau bent dalį jo galime panaudoti. Keletas startuolių regi CO2 kaip išteklių, o ne atlieką. Jie naudoja CO2 kaip įvairių produktų, tarp kurių superklijai ir trąšos, žaliavą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liquid Light iš Monmouth Junction, Naujajame Džersyje, praeitą savaitę vykusiame ARPA-E Energijos inovacijų konferencijoje Vašingtone pademonstravo CO2 konverterio prototipą. Maždaug kavos staliuko ilgio ir pločio ir kelių centimetrų storio, modulis sudarytas iš plieno ir plastiko sluoksnių. Viduje – katalizatoriai, galintys vien iš angliarūgštės ir elektros pagaminti daugiau, nei 60 cheminių medžiagų. Sujungus daug tokių įrengimų, chemijos įmonė per metus galėtų konvertuoti CO2 į šimtus tūkstančių tonų produkcijos, sako, vienas iš įkūrėjų Kyle'as Teamey'is.

Žaliavų pakeitimas į CO2 ne tik pasitarnautų įmonės „žalumui“. „Beveik visos jų išlaidos kyla dėl naftos, dujų, ar biomasės pirkimo,“ sako Teamey'is. Tad anglies dvideginio paleidimas į orą yra ydingas. „Tai ne tik tarša, taip prarandama įsigytų medžiagų vertė.“

Pirmasis Liquid Light produktas bus etilenglikolis – poliesterio pluošto, plastikinių butelių ir antifrizo žaliava. Teamey'io vertinimu, jeigu firma vienintelė pasaulyje gamintų etilenglikolį, per metus būtų sugaudoma 31 milijonas tonų CO2. Taip pat būtų išvengta dabartinio proceso sukuriamos emisijos, nors šis skaičius dar nėra tiksliai nustatytas. Kompanija kuria procesus visko, nuo superklijų iki organinio stiklo, gamybai.

Liquid Light ne vienintelė žvelgia į CO2 kaip į žaliavą. Dioxide Materials Champaign, Ilinojuje, yra Ilinojaus universiteto įkurta bendrovė. Ji susitelks į acto rūgšties, cheminės medžiagos, naudojamos dažų ir klijų pramonėje.

Dioxide Materials partneris yra 3M, pasaulinio lygio kompanija, išradusi Post-It lipukus. 3M tikisi pakeisti kai kurias brangias žaliavas savo lipnių medžiagų versle.

„CO2 tampa žaliava,“ sako Laura Nereng, 3M tvarumo vadovė. „Yra keletas medžiagų, kurias galėtume gaminti, bet labiausiai mus domina akrilo rūgštis. Ji naudojama klijų gamyboje, o 3M jų gamina daug. Taigi, tai yra svarbi žaliava mūsų kompanijai ir visada ieškome pigesnių būdų pagrindinių žaliavų gavimui.“

CO2 kaip žaliavos naudojimas turėtų padėti sumažinti 3M anglies pėdsaką, ypač, jei kompanija sugaudo ir naudoja nuosavą. „Nuosavo CO2 emisijų naudojimo kažko, reikalingo mums patiems, gamybai idėja atrodo labai patraukliai, bet nežinau ar mastas bus pakankamas,“ sako Nereng. „Net jeigu tai sumažins mūsų tiekėjų CO2 emisiją, galiausiai irgi būtų nauda.“

Liquid Light ir Dioxide Materials jau gamina kurą iš CO2. Bet dar nepateiks jo rinkai, kadangi pigiau skaidyti žalią naftą į benziną ir krosnių alyvą. Tačiau tai turėtų greitai pasikeisti. Teamey'is sako, kad vėjo energija beveik pakankamai pigi, ekonomiška apsimokėtų ją naudoti kuro gamybai.

Viso surenkamo CO2 paversti į produktus nepavyks, sako Pamela TomskiGlobal Carbon Capture and Storage Institute Docklands'e, Australijoje. Liquid Light 31 milijonas tonų būtų tik menka kruopelytė. Bet jei etilenglikolio gamyba pasiteisins ir atsiras naujų CO2 rinkų, žmonija savo emisijas gali imti tvarkyti visai naujai.


Hal Hodson
New Scientist № 2959

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (2)