Nufilmuota, kaip paslaptingasis silkių karalius išplaukia į krantą (Video)  (2)

Silkių karaliai – ilgiausios pasaulyje kaulinės žuvys – nepaprastai retai stebimos milžiniškos giliavandenės okeanų žuvys. Gyvą silkių karalių mačiusius žmones būtų galima suskaičiuoti ant rankų pirštų. O nufilmuotas iki šiol jis buvo tik sykį ar du. Tačiau keletui poilsiautojų Meksikos pakrantėje pasisekė labiau nei atkakliausiems ichtiologams: silkių karalius lyg niekur nieko išplaukė į krantą ir neskubėdamas slėptis nardė pakrantės bangelėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie monstrai įprastai gyvena kelių ar keliolikos šimtų metrų gylyje. Todėl matomi nepaprastai retai. Nuo 2002 m. į vandenyno paviršių išplaukusį silkių karalių pavyko nufilmuoti tik keletą kartų. Jūrų faunos tyrinėtojams tokie kadrai yra neįkainojamas lobis.

Silkių karaliai jei jau randami, tai tik negyvi arba mirštantys. Tačiau šių metų kovą Kalifornijos įlankoje (arba Korteso jūroje) prie Meksikos krantų nufilmuotas egzempliorius buvo gyvas ir labai socialiai nusiteikęs. Maždaug 4,5 metrų ilgio silkių karalius (lot. – Regalecus glesne) neskubėdamas nardė poilsiautojams palei kojas.

Silkių karaliai garsėja ne tik savo paslaptingumu, bet ir labai ilgu nugaros peleku, kuriuo banguodama žuvis plaukia. Panūdusi plaukti greitai, ši žuvis susimeta į sinusoidės pavidalo juostą.

Kaip galima įsitikinti vaizdo siužete (pirmosiomis sekundėmis, kai žuvis praplaukia po valties dugnu), iš arti silkių karaliai atrodo išties keistai ir kraupokai. Silkių karaliai išauga iki 17 metrų ilgio ir, anot "Encyclopedia of Life", įprastai gyvena 300-1000 metrų gylyje, o į paviršių išplaukia labai retai, kai jūra rami.

Vaizdo siužetas



Pastarąjį kartą silkių karalius buvo nufilmuotas 2011 m. rugpjūtį Meksikos įlankoje.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(0)
(4)

Komentarai (2)