5 vietos, kurias iš žmonijos atsiima gamta  (1)

Vis rečiau galima patekti į gamtos kampelius, kurių nebūtų okupavęs žmogus. Tačiau jam pasitraukus, gamta pamažu vėl atsiima turėtas teritorijas. Jos apželia samanomis, krūmais, yra užpustomos smėliu ar užliejamos vandeniu. Kviečiame pasižvalgyti po 5 įspūdingiausias pasaulio vietas, kuriose vėl karaliauja natūralumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Guliverio kelionių parkas

Guliverio kelionių parkas buvo pastatytas remiantis klasika tapusia britų rašytojo Jonathano Swifto knyga „Guliverio kelionės“. Pagrindinė knygos siužeto linija - sudužus laivui Guliveris atsipeikėja nepažįstamoje šalyje, priraišiotas prie žemės už visų kūno dalių. Guliveris supranta, kad tapo šešių colių žmogeliukų belaisviu. Būtent toks ir buvo pagrindinis parko akcentas - šalia milžino pasijusti tuo 6 colių žmogeliuku.

Deja šį parką ištiko daugybė problemų. Visų pirma jis buvo visai šalia Japonijoje liūdnai pagarsėjusio „Savižudžių miško“, ir dar netoli Kamikuishiki miesto, kuris 1995 metais išgarsėjo kaip Aum Shinirikyo kulto teroristų buveinė. Tais metais jie pradėjo išpuolį Japonijoje.

Nereikia nė sakyti, kad žmonės vengė šios teritorijos, tad 1998 metais atidarytas, jau 2001 metais parkas buvo priverstas užsidaryti, dėl per mažo lankytojų skaičiaus. Jis nebuvo nugriautas, tad dabar vargšas Guliveris pamažu užžėlinėja krūmais.

2. Mirandos pilis

Mirandos pilis dar kitaip žinoma kaip Triukšmingoji pilis stovinti Celles miestelyje, Namuro provincijoje, Belgijoje. Pilis buvo pastatyta 1866 metais prancūzų aristokratų šeimos Liedekerke-Beaufort, kuriems teko palikti savo pilį per Prancūzijos revoliuciją.

Jų palikuonys gyveno čia iki Antro Pasaulinio karo, kuomet pastatas buvo okupuotas ir Nacionalinės Belgijos geležinkelių kompanijos paverstas našlaičių prieglauda. Juo vaikai naudojosi iki 1980 metų.

Nuo 1991 metų jame daugiau niekas nebegyvena. Nors Celles miesto savivaldybė mėgino jį pardavinėti, norinčiųjų neatsirado. Todėl dabar ši pilis liko mėgstamiausia miesto tyrinėtojų, ypač - vaiduoklių ieškotojų vieta. Galbūt pilyje iš tiesų vaidenasi, nes čia gyvenusių šeimų istorijoje yra šiurpių vingių.

3. Povandeninis Shi Cheng miestas, Kinija

Atlanta nėra vienintelis povandeninis miestas pasaulyje. Kinijoje dirbtinai sukurto ežero (upė užtvenkta norint pastatyti atominę elektrinę) Qiandao dugne dunkso kitas povandeninis miestas - Shi Cheng. Miestas pavadintas Liūto miestu, nes netoliese jo stūkso Penkių Liūtų kalnas. Šis 1300 metų senumo miestas, po vandeniu atsidūrė prieš 53 metus, patvinus slėniui. Šiuo metu jis yra 26-40 metrų gylyje.

Nardytojų komanda "Big Blue" iš Šanchajaus du kartus per mėnesį neria į Qiandao ežero dugną tyrinėti šio povandeninio miesto.

4. Šventos žemės parkas

Tai buvo 7,3 hektaro dydžio teminis parkas Waterbury mieste, Konektikuto valstijoje, pastatytas pagal kelių Biblijos ištraukų motyvus. Statybos buvo pradėtos 1955 metais, Jono Krikštytojo Greco įsteigtos draugijos „Kristaus kompanjonai“ iniciatyva.

Parke buvo vietos, vaizduojančios Edeno sodus, diorama, vaizduojanti Danielių Liūto narve ir daug kitų Biblijos motyvų, tačiau didžiausias parko akcentas - 17,5 metrų aukščio kryžius ir šviečiantis „Holy Land USA“ ženklas. 1984 metais parkas buvo uždarytas renovuoti, tačiau jo savininkai mirė, o jį paveldėjusios šeimos dukros nenorėjo imtis jokių veiksmų. Ne kartą buvo puoselėjami planai atkurti šį parką, tačiau nė vienas jų neįgyvendintas.

2010 metais užpuolikui parko teritorijoje nužudžius 16-metę mergaitę visuomenė vėl atsigręžė į neatnaujinto parko projektą. Šįkart jis niekam neatrodė kaip šventa vieta.

Tačiau 2013-ųjų birželio 20 dieną Neilas O'Leary nusipirko šį parką už 350 000 JAV dolerių ir pasižadėjo jį atnaujinti bei sutvarkyti. 2013 metų gruodžio mėnesį buvo pastatytas ir apšviestas naujasis kryžius.

Čia galite pamatyti, ką prieš kelerius metus parke nufilmavo žurnalistai:

Taigi,dar nežinia, kas šioje vietovėje laimės - naujasis savininkas, ar gamta.

5. Hashima sala, Japonija

Hashima sala neretai vadinama Gunkanjima (iš japonų kalbos - šarvuoto laivo sala). Ši sala buvo gerai žinoma dėl savo anglių kasyklų, tad 1890 metais ją nusipirko bendrovė „Mitsubishi“ ir pradėjo anglių kasybą. 1916 metais buvo pastatytas pirmasis betoninis daugiaaukštis, siekiant, kad darbuotojų šeimos turėtų kur gyventi.

1959 metais sala pasiekė savo maksimalų gyventojų skaičių - joje tuo metu gyveno 5259 gyventojai. Kadangi 1960 metais naftos žaliava išstūmė akmens anglis iš Japonijos rinkos, anglies kasyklos ėmė masiškai užsidarinėti. 1974 metais „Mitsubishi“ oficialiai paskelbė apie Hashima kasyklų uždarymą. Netekę savo darbo vietų, žmonės pradėjo kraustytis iš salos ir nuo 1974 metų ji stovi tuščia, neretai pavadinama Vaiduoklių sala.

Vis dėlto, 2009-aisiais metais pradėtos rengti ekskursijos į šį miestą ir šiandien dvi turizmo kompanijos turistams suteikia galimybę aplankyti šį gražų, bet visų apleistą miestą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(31)
(6)
(25)

Komentarai (1)