Britus pašiurpino mokslininkų tyrimai su katėmis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Stakta 2014-06-04 13:25
Kai patiems aktyvistams prireikia medicinos pagalbos tikrai nepagalvoja iš kur informacija ir tyrimai atsirado, manau, kad nei vienas nepasakytu "daktare leiskite mirti, netaikykite to gydimo, nes tyrimai jam atrasti buvo atliekami su kačiukais". Taip katės yra domestikuotos ir žmogus prie jų prisirišęs, jos mielos, bet juk parašyta, kad su jomis elgtasi pagal visas etikos normas. Juk ir dabar miestuose pilna kačių kurios geriau būtų užmigdytos, nei gyventu tokiom sąlygomis ir tokios būklės.
1337 2014-06-04 13:50
Taip, žmogus yra dominuojanti rūšis, todėl nematau nieko blogo, kad savo labui išnaudoja kitus. Stiprus valgo silpna - tokia yra natūrali gamtos tvarka. O jei tamstai atrodo kitaip, tai visada gali pasiaukoti eksperimentams kokioj veterinarijos klinikoj. Bet paprastai tokie pseudomoralistiniai rėksniai mielai nešioja odinius batus ir vilnonius drabužius, vairuoja automobilius odinėm sėdynėm, valgo mėsą, o susirgus artimam giminaičiui NIEKADA neatsisako medikų pagalbos, net ir aiškiai žinodami, kad tam paaukotas ne vienas gyvūnas (pvz kiaulės širdies vožtuvo transplantacijai) Pamąstymui
1337 2014-06-04 13:54
Niekas gyviems gyvūnams kailių nelupa, nes gyviui bespurdant su peiliu gali sugadinti kailį. Paklausk medžiotojų ar brangiakailių gyvūnų augintojų, o ne asfalto vaikams skirtom PETA'os pasakom tikėk.
sub 2014-06-04 18:12
Aš ir nematau nieko blogo jei žmogus dalyvauja medicinos ar kituose eksperimentuose. Pagarba tokiam, nes tai daro kitų labui. Kalbate apie gamtos tvarką, kurią patys žmonės griauna, bet nepasakėt savo nuomonės į klausimą: kodėl normalu viską aukoti dėl žmonių?
salemas5 2014-06-04 18:32
kas per gyvuliai ten ??? Parodykit bent viena is tu sundaktariu, snuki ismalsiu.
ra2 2014-06-05 10:06
- "Viską aukoja" tik stabmeldžiai, tai gaji pasaulėžiūra tarp "mokslininkų"..
rwc 2014-06-05 12:11
medicinoje (kas dažnai yra beveik neįmanoma, ypač bendro pobūdžio tyrimuose), viešai publikuoti eigą ir rezultatus, pateikti visą medžiagą, reikalingą eksperimentui atkartoti. Trečia, stresas ir pan. labai iškraipo rezultatus - kaip aukščiau minėjo su kailiukų lupimu... Niekas nenorėtų išvadose parašyti, jog bandant vaistus nuo migrenos visa kontrolinė grupė pirmą dieną išdvėsė jų negavusi. Galų gale, kuo gyvūnas „aukštesnės evoliucijos pakopos“ (primatai, po to katės, šunys, graužikai), tuo sudėtingiau, brangiau ir ilgiau užtrunka išauginti kiekvieną egzempliorių. Jei tyrimui užtektų lėšų vienai šimpanzei, tai už jas galėtum įsigyti 100 kačių, 1000 pelių, 1000 000 drozofilų ir toną mielių. Niekas nešvirkš ką tik išrasto preparato nuo gripo gyvai šimpanzei, prieš tai neišbandęs su izoliuota ląstelių kolonija. Niekas nerizikuos nudaigoti šimpanzės iškart kaldamas mirtiną užkrato kiekį ir arklišką vaistų dozę, prieš tai neišbandęs „saugių“ kiekių, kurių požymių net patyręs veterinorius neaptiktų. Ne viduramžiai. Ir šiaip, modelinių veislių selekcininkai patys jaučia profesionalią empatiją savo augintiniams bei dažnai dirba konsultantais tyrimuose. Jie gi ne kiaules dešroms augina, o idealiai sveikus (neskaitant galbūt dirbtinai išvestos mutacijos), prižiūrėtus ir nestresuojančius modelius.
ra2 2014-06-05 13:19
rwc 2014-06-05 14:37
- kuris galbūt negarantuoja greito komercinio efekto, užtat yra fundamentalus ir universalus - neembrioninių ląstelių „perprogramavimui“. Į kokį unitazą dabar supilti niekam nebereikalingus nepanaudotus žmonių embrionus, kai vos ne pigiai, teisiškai gerokai paprasčiau, „skeilinama“ ir visiškai ne kontraversiška tų kamieninių ląstelių prigaminti nieko nežudant? Mokslas pastaruoju metu labai stagnuoja dėl jo komercializacijos. Tarsi tai, kad straipsnį išpublikuosi ir rasi praktinį pritaikymą pusmečiu vėliau, keistų kažką esminio. Tarsi, jei rezultatus paskelbsi antras ar trečias, būsi lūzeris. Jei XXa. fizikoje būtų vyravęs toks požiūris, tai mes iki šiol neturėtume nei televizijos, nei kompiuterių, nei Lunochodų. Realybė tokia, kad dauguma žymiausių teoremų, dėsnių ir apibrėžimų pavadinimų turi keletą pavardžių, Nobeliai už jas dažniausiai teikiami maksimaliai didelėms nepriklausomų tyrėjų grupėms. Bet šiuolaikinis mokslininkas tampa žvaigžde, jei sukelia sensaciją purvasklaidoje, ir nebūtinai kažko pasiekia rimto. O lazda prieš tokius „skubėtojus“ (ir prieš niekuo dėtus rimtus mokslininkus) atsisuka antru galu: kol skubama vykdyti nelabai etiškus tyrimus, leidžiami įstatymai ir biurokratinės kliūtys jiems pažaboti. Deja, tos kliūtys kriminaliniams genijams nelabai įdomios, o štai rimtiems mokslininkams, norintiems viską atlikti legaliai ir korektiškai, peilis.
Arthuras 2014-06-05 15:02
Apskritai pasaulis išsigimsta - šiais laikais žmonėms labiau gaila kitų gyvūnų, nei kitų žmonių. Tai yra nenormalu!