Raumeningesni vyrų veido bruožai išsivystė dėl muštynių?  (4)

Pasak naujos teorijos, žmogaus vyriškos lyties protėviams raumeningi veido bruožai išsivystė kaip gynybinis skydas, kovų kumščiais metu, praneša britų transliuotojas BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veido kaulai, kurie dažniausiai sulaužomi per kumštynes, irgi įgijo didžiausią stiprumą būtent ankstyvoje žmogaus evoliucijoje. Šie kaulai išryškina didžiausią skirtumą tarp vyrų ir moterų. Straipsnyje, publikuotame žurnale „Biological Reviews“, teigiama, kad veido raumenų ir kaulų sustiprėjimas evoliucionavo per kovas dėl moterų ir išteklių. Manoma, jog smurtas lėmė pagrindinius evoliucinius pasikeitimus. Fosilijų duomenys rodo, kad australopitekai, tiesioginiai žmogaus (Homo) pirmtakai, turėjo įspūdingai tvirtas veido struktūras.

Daugelį metų tokia veido struktūra buvo laikoma prisitaikymu prie mitybos, kurią sudarė riešutai, sėklos ir žolės. Bet neseni australopitekų dantų tyrimai sukėlė abejonių dėl mitybos hipotezės.

„Iš tikrųjų austalopitekai, „riešutų spaustukai“, veikiausiai valgė vaisius“, – mano prof. Davidas Carrieras, naujos teorijos autorius iš Jutos universiteto.

Anksčiau antropologai jau buvo susieję žmogaus protėvių evoliuciją su morfologiniais rankos pokyčiais, kuomet ranka įgijo sugebėjimą sugniaužti kumštį. O kumštis yra patogus grumiantis. Mokslininkų teigimu, hominidų kaukolės formos pokyčiai, kaip ir kumščio atsiradimas, atitinka hipotezę apie šiuolaikinių žmonių protėvių agresyvumą.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai (4)