Dešimt medicinos startuolių, kurie jau dabar keičia pasaulį  (0)

Iš pirmo žvilgsnio sveikatos apsauga yra tokia biurokratizuota sritis, kad joje inovacijas diegti yra labai sudėtinga. Naujos bendrovės, kurios taiko moderniausius techninius sprendimus, tai bando paneigti. Jų kuriami produktai apima ir programėles socialiniuose tinkluose, ir robotų pramonę, bet visus projektus vienija tikslas – modernizuoti sveikatos apsaugos sistemą. Forbes.com pateikia dešimt inovatyviausių medicinos technikos startuolių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„ReWalk“: mechaniniai protezai

Po avarijos Amitas Goffers liko sėdėti vežymėlyje. Jis su tokia savo būkle nesusitaikė ir ėmė kurti mechaninius protezus, kurie leistų vaikščioti net iki pusės paralyžiuotiems žmonėms.

Per dešimt metų jam pavyko sukurti veikianti prototipą, o dabar tokį protezą gali įsigyti kiekvienas norintis ir turintis 70 tūkst. dolerių. 2012 m. šio protezo pagalba 32-iejų paralyžiuota moteris įveikė Londono maratoną. Tam jai prireikė 17 dienų.

„uMoove“: diagnozė iš akių judesių

Tai programa, kuri jūsų išmanųjį telefoną, planšetę ar net žaidimų kompiuterį gali paversti efektyvia ligų diagnozavimo įranga. Bendrovės įkūrėjas Yitzis Kempinskis sako, kad daugelį neurologinių ligų galima atpažinti sekant akių judesius.

Veido ir akių judesių sekimo technologijos šiuo metu itin populiarios, tačiau tai pirmas startuolis pasiūlęs prieinamą sprendimą visiems.

„Telesofia“: instrukcijos pacientams

Tai Izraelio startuolis, kurio įkūrėjai atkreipė dėmesį, kaip sudėtinga pacientams suprasti gydytojų nurodymus.

Bendrovė sukūrė individualizuotą programą, kuri leidžia gydytojams video ar iliustracijų pagalba paaiškinti savo pacientams, ką reikia daryti. Iš duomenų bazės atrinkta vaizdinė medžiaga gali būti peržiūrėta išmaniuoju telefonu ar kompiuteriu. Joje nėra jokios pacientui neaktualios informacijos, nes gydytojas instrukcijas susieja su konkrečiu pacientu nurodydamas jo lytį, amžių ir kitus bruožus.

„Surgival Theatre“: simuliavimo technologija chirurgams

Tai 3D simuliavimo technologija, kuri plačiai naudojama ruošiant lėktuvų pilotus. Tik šiuo atveju bendrovė ją siūlo išmėginti chirurgams, kurie atlieka itin sudėtingas operacijas.

Pavyzdžiui, tomografu smegenys gali būti nuskanuotos ir paverstos virtualiu modeliu. Technologijos tikslas yra toks pat kaip ir ruošiant pilotus. Medikai gali išbandyti planuojamą gydymo būdą ir pasiruošti galimiems netikėtumams.

„TotallyPregnant“: nėštumo stebėsena

Programėlių nėščiosioms rinka JAV auga kaip ant mielių, tačiau ši bendrovė pirmoji išleido aplikaciją, kuri sujungė beveik visas rinkoje esančių programėlių funkcijas.

Tai kassavaitinis nėštumo sekimas, dietų pasiūlymai, net pilvo asmenukių funkcija. Prie to pridėjus itin patogią ir vizualiai patrauklią programos aplinką galima tikėtis, kad kitiems su ja konkuruoti bus sudėtinga.

„Patients Know Best“: virtuali paciento istorija

Idėja paprasta, tačiau itin patogi pacientams. Šiuo metu daugelio mūsų sveikatos istorijos saugomos atskirose medicinos įstaigose.

Startuolio įkūrėjai pasiūlė visą paciento istoriją kaupti debesų kompiuterijos technologijų pagalba. Taip reikalui esant ji būtų prieinama bet kuriam medikui ir jis istoriją galėtų papildyti savo tyrimų rezultatais.

„iCouch“: gydymas telekonferencijos būdu

Tai dar viena idėja, kuri gali pakeisti daugelio mūsų gydymo kokybę. Startuolis pasiūlė technologiją, kurios pagalba geriausi gydytojai galėtų kelis kartus padidinti per dieną apžiūrimų pacientų skaičių ir savo dėmesį koncentruoti sunkiausiems ligoniams.

Nesvarbu, kokioje pasaulio vietoje jie būtų. Tai atlikti būtų galima telekonferencijos režimu. Idealiu atveju pacientams net nereiktų pakilti nuo sofos savo namuose, jei jiems prireiktų skubios mediko konsultacijos.

„HelpAround“: pagalba sergantiems diabetu

Ši programėlė skirta žmonėms, sergantiems diabetu. Jie kasdien turi nešiotis medikamentų, kurie padeda sureguliuoti gliukozės kiekį organizme.

Tačiau ką daryti, jei gliukozės abstinencijos priepuolis prasidėjo, o vaistus žmogus paliko namie? Programa leidžia diabetu sergantiems žmonėms susijungti į vieną tinklą, todėl visada galima pamatyti, kur arčiausiai yra kitas čia liga sergantis ligonis. Gali būti, kad ši programėlė ligoniui išgelbės gyvybę.

„Doximity“: gydytojų socialinis tinklas

Tai medikams skirtas socialinis tinklas. Ką daryti, kai ligai diagnozuoti nepakanka vienos srities specialisto? Su kuo pasitarti perkant naują įrangą?

Į šiuos ir daugelį kitų klausimų gali padėti atsakyti kolegos. Būtent todėl šis socialinis tinklas išaugo itin sparčiai. Taip pat ir dėl bendrovių, kurios investuoja nemažus pinigus norėdamos pasiekti tikslinę medikų grupę. Šiuo metu „Doximity“ vertė rinkoje siekia 54 mln. dolerių.

„Fitocracy“: žaiskite ir lieknėkite

Tai kompiuterinių žaidimų fanams skirtas projektas, kurį sukūrė patys žaidimų gerbėjai. Ne paslaptis, jog prie kompiuterio praleistos valandos gali virsti nepageidaujamais kilogramais.

„Fitocracy“ veikia kompiuterinio žaidimo pagrindu, tačiau norint pereiti į kitą lygį būtina numesti tam tikrą kiekį kilogramų. Šiame žaidime labai svarbus kolektyvinis aspektas, kuris garantuoja ir savikontrolės sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (0)