Kas yra beždžionės asmenukės autorius? (Video)  (8)

Ne pelno organizacija „Wikimedia“, prižiūrinti laisvai redaguojamą „Wikipedia“ enciklopediją, į daugybę fotografo prašymų nebeplatinti vienos nuotraukos nemokamai, vis atsakinėja neigiamai. Mat užrakto mygtuką ant fotoaparato paspaudė ir save nufotografavo beždžionė, todėl jai ir turėtų priklausyti autoriaus teisės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britas gamtos fotografas Davidas Slateris 2011 metais keliavo po Indoneziją norėdamas užfiksuoti idealią juodosios makakos nuotrauką. Netikėtai keli iš šių gyvių įsidrąsino, priėjo prie fotografo įrangos, pasigriebė fotoaparatą ir pridarė šimtus kadrų. Dauguma tų nuotraukų buvo išsiliejusios, kai kuriose matėsi džiunglių žemė, bet keletas jų buvo aukso vertės – taip pat asmenukė, užfiksuota išsišiepusios makakos patelės. Vėliau ši nuotrauka išplito per visas pasaulio žiniasklaidos priemones ir užtarnavo D. Slateriui jo 15 minučių šlovės. „Makakos gana padūkusiai šokinėjo ant mano įrangos ir atrodė, kad jos jau pozuoja, kai viena jų spustelėjo mygtuką. Garsas ją sudomino, todėl mygtuką makaka ir toliau spaudinėjo. Iš pradžių tai visas jas išgąsdino, bet netrukus jos grįžo – buvo nuostabu į jas žiūrėti,“ - pasakojo fotografas. Bet po nuotraukos išplatinimo internete, viso pasaulio laikraščiuose, žurnaluose ir per televizijos kanalus, D. Slateris pradėjo teisinį mūšį su „Wikimedia“, mat ši organizacija nuotrauką patalpino į savo nemokamai naudojamų nuotraukų kolekciją. „Wikimedia Commons“ - tai kolekcija, kurioje yra daugiau nei 22 mln. nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuos internete galima naudoti nemokamai. Glosteršyre (Jungtinė Karalystė) gyvenantis fotografas tikina, jog toks enciklopedijos prižiūrėtojų sprendimas kelia grėsmę jo pajamoms, mat dabar nuotrauką paimti ir publikuoti kiekvienas norintis gali nemokamai, o pats fotografas negauna jokio honoraro. Jis pasiskundė „Wikimedia“ fondui, kad nuotraukos autoriaus teisės priklauso jam, tačiau neseniai fondo išplatintoje skaidrumo ataskaitoje, kurioje aprašomi ir visi reikalavimai pašalinti turinį, tikinama, kad redaktoriai nusprendė, kad D. Slateriui nuotraukos autorystė nepriklauso, mat vaizdo autorė yra pati beždžionė.

Su „Wikimedia“ fondu nesutinkantis fotografas kreipėsi į teismą – bylinėjimasis jam gali kainuoti apie 10 000 svarų (apie 43 tūkst. litų).

„Pagrindinis jų argumentas - kad jei beždžionė paspaudė mygtuką, jai ir priklauso autoriaus teisės. Bet jie nesuvokia, jog tą turi nuspręsti teismas“, - tikina fotografas.

Praeityje fotografui pasiskundus nuotrauka ne kartą buvo pašalinta iš enciklopedijos įrašų, bet kiti redaktoriai vis įkeldavo tą pačią nuotrauką.

„Kai kurie jų redaktoriai mano, jog nuotrauka turi būti įkelta. Aš jiems aiškinau, jog nuotrauka nėra viešo naudojimo, jog jie neturi teisės sakyti, kad nuotrauka yra viešo naudojimo. Beždžionė spaudė mygtuką, bet aš suderinau visus nustatymus“, - savo teises gynė fotografas.

Pasak D. Slaterio, kelionė, kurios metu užfiksuotas vaizdas, jam kainavo labai daug ir kad, nepaisant milžiniško nuotraukos populiarumo, jis ne tiek ir daug iš jos uždirbo.

„Kelionė beždžionių fotografuoti kainavo 2000 svarų. Jau nekalbant apie 5000 svarų vertės įrangą, kurią turėjau su savimi, draudimą ir kompiuterinė įrangą, naudotą nuotraukoms apdoroti. Fotografavimas – brangi profesija, į kurią dabar kėsinamasi. Jie bando atimti mūsų pragyvenimo šaltinį“, - skundėsi D. Slateris.

„Iš 10 000 užfiksuotų nuotraukų viena man leidžia pragyventi. Ir tai buvo viena iš tų nuotraukų. Jai iš tikrųjų atidaviau metus darbo“, - tikina fotografas.

Tuo tarpu „Wikimedia“ savo ataskaitoje rašė, jog „nesutinka“, kad autoriaus teisės priklauso fotografui, tačiau, pagal JAV įstatymus, „autoriai-ne žmonės“, kurie užfiksuoja vaizdus, automatiškai neįgyja teisių į savo nuotraukas.

„Kad fotografui priklausytų autoriaus teisė, jis turi akivaizdžiai pakeisti galutinį vaizdą, ir net tuo atveju jų autorystė galiotų tik pakeitimams, o ne pačiam vaizdui, kuriame buvo atlikti pakeitimai. Tai reiškia, kad autorystė nepriklauso niekam, todėl nuotrauka yra viešo naudojimo“, - rašoma ataskaitoje.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (8)