Mokslininkai: peilis galvoje – nebūtinai mirtis (Video)  (3)

Vyras iš Kinijos neseniai buvo perdurtas peiliu, išmestu iš aštuntame aukšte esančio balkono ir pataikiusiu tiesiai jam į galvą. Tačiau nelaimėlis vis dar gyvas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši neįtikėtina istorija pasaulį apskriejo praeitą savaitę. Gali atrodyti, kad tai nerealu, tačiau daktaras Ričardas Tymas (Richard Temes), dirbantis centro direktoriumi vienoje iš Niujorko ligoninių, patvirtino, kad po tokios nelaimės įmanoma išgyventi.

Krintantys peiliai, žinoma, nėra kasdienybė, tai tikrai nedažni atvejai ir išlikusių gyvų po tokių sunkių galvos traumų nėra daug. Gydytojo teigimu, šis atvejis išskirtinis tuo, kad žmogus buvo sužeistas, eidamas gatve.

„Net tais atvejais, kai žmonės išgyvena po galvos traumų, neurologinių pakitimų smegenyse atsiranda, – sakė gydytojas. – Tai nebūtinai gali būti judėjimo ar pagrindinių funkcijų sutrikimai, bet gali būti atminties ar asmenybės suvokimo sutrikimai, labiau jaučiami asmeniui nei matomi plika akimi“.

R. Tymas priminė žinomiausią istorinį pavyzdį iš XIX amžiaus, kai geležinkelio darbuotojas buvo sužalotas per sprogimą dideliu geležiniu strypu, pervėrusiu jam kaukolę iš priekio ir išlindusiu gale. Nors vyras viena akimi nematė, nebuvo daugiau sužeistas ir sugebėjo iš nelaimės vietos atsitraukti saugiu atstumu.

Tačiau taip tik atrodė iš pirmo žvilgsnio. Praėjus keliems mėnesiams po incidento, vyro draugai, šeima ir gydytojai pastebėjo didelius jo elgesio pokyčius. Jam tapo sunku prisiminti veidus, pradėjo keistai elgtis. Atrodė, lyg jis būtų tapęs kitu žmogumi.

Tokius elgesio pokyčius lėmė smegenų dalies, atsakingos už mąstymo, atminties ir bendrą asmenybės suvokimą, pažeidimas, nes būtent čia buvo įstrigęs strypas.

Žinoma, šie padariniai buvo aiškiai matomi, tačiau pažeidus kitą smegenų dalį, gali pasirodyti visiškai kitokie pažeidimai.

„Skirtingos smegenų sritys kontroliuoja skirtingas funkcijas. Yra smegenų dalis, atsakinga už kalbą, jos suvokimą, atmintį ir jos pažeidimas kartais gali būti labai subtilus. Bet nereiškia, kad tai nėra rimta“, – sakė R. Tymas.

Pavyzdžiui, daug profesionalių futbolo žaidėjų patiria daugybę galvos traumų per visą savo karjerą, nors jie atrodo sveiki, tačiau ilgalaikis poveikis smegenims kol kas yra neaiškus, mokslininkai kaip tik juos ir nagrinėja.

Galvos sužalojimas gali sukelti tokias ligas kaip depresija, net praėjus metams po sužalojimo.

„Kiekvienas, patyręs smegenų traumą, pavyzdžiui, sužalojimą peiliu, po sužeidimo susidurs su neurologiniais pakitimais. Pacientas dažniausiai galės vaikščioti, kalbėti, tačiau anksčiau ar vėliau sutrikimai pasirodys“, – sakė gydytojas R. Tymas.

Žemiau galite pasižiūrėti vaizdo siužetą apie Kinijoje peiliu į galvą sužeistą vyrą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Respublika
(6)
(1)
(5)

Komentarai (3)