Voyager 2 artinasi prie Saulės sistemos krašto  (0)

Voyager 2 pateiks unikalų Saulės sistemos pakraščio vaizdą


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrasis Žemės emisaras į tarpžvaigždinę erdvę siunčia namo sujaukto Saulės sistemos pakraščio vaizdus.

Voyager 2 nuskriejo maždaug su trečdalius kelio iki ribos, kur prasideda tarpžvaigždinė erdvė, vadinamosios heliopauzės, žyminčios Saulės įtakos ribą. Pasak NASA ir daugumos Voyager mokslininkų, zondas dvynys, Voyager 1, šią ribą kirto prieš porą metų šią savaitę, nors kai kas mano, kad zondo rodmenys buvo nevienareikšmiai.

Nors paleistas tais pačiais metais, Voyager 2 dar neužfiksavo panašių signalų Saulės vėjyje, kurie žymėtų greitą ribos kirtimą, sako Robas Deckeris iš Johns Hopkins universiteto Marylande (The Astrophysical Journal, doi.org/vd9).

Taip gali būti dėl to, kad Saulės judėjimas per galaktiką šviesulio įtakos sferą padaro panašią į vėjo matuoklį. Voyageriai skrieja šiuo vėjo matuokliu kiek skirtingais keliais, ir šį skirtumą gali paaiškinti mūsų galaktikos medžiagos sukelta dar stipresnė šios sferos deformacija.

Kai Voyager 2 kirs heliopauzę, zondo plazmos jutikliai tai tvirtai užfiksuos, sako Voyagerio vadovaujantis mokslininkas Edas Stone'as. Voyager 1 plazmos detektoriai sugedo dar devintajame dešimtmetyje. „Mums labai pasisekė, kad turime antrą zondą,“ sako jis.

Platesnis pasakojimas



New Scientist № 2985

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(35)
(0)
(35)

Komentarai (0)