Mokslininkai patvirtino, kad zondas „Voyager 1“ skrieja netyrinėta tarpžvaigždine erdve  (1)

Po 37 metus trukusios kelionės erdvėlaivis „Voyager 1“ užfiksavo signalus iš Saulės, kurie patvirtina, kad jis pateko į iki šiol netyrinėtą regioną Saulės sistemos pakraštyje – tarpžvaigždinę erdvę. Iki šiol to nėra pavykę padaryti jokiam erdvėlaiviui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA erdvėlaivis „Voyager“ ramiai keliavo tolyn nuo Saulės į naujas erdves už Saulės sistemos ribų nuo 1977 – ųjų. Kuo labiau jis tolsta nuo pradinio taško, tuo labiau jį veikia vainikinės masės išsiveržimai – bangos, kurias sukelia pliūpsniai Saulės.

Nuo 2012 m. erdvėlaivis užfiksavo tris šiuos kosmoso cunamius ir trečiasis, apie kurį NASA pranešė pirmadienį, padėjo JAV kosmoso agentūrai nustatyti tai, ką ji įtarė dar nuo 2013 m.: „Voyager“ yra pirmasis erdvėlaivis, patekęs į tarpžvaigždinę erdvę.

Tarpžvaigždinė erdvė yra už heliosferos – toje zonoje, kur Saulės vėjai nustumia tankią plazmą į savotišką apsauginį burbulą. Plazma į atmosferą pateko užgesus žvaigždėms prieš milijonus metų.

Plazma už heliosferos yra maždaug 40 kartų tankesnė, nei esanti jos viduje. Naudodamas 37 metų senumo kosminių spindulių ir plazmos bangų prietaisus, erdvėlaivis išsiuntė signalus atgal į Žemę, kurie įrodo, kad jis prasiveržė pro Saulės apsauginį burbulą ir toliau juda per tankesnę plazmą.

Mokslininkai šį skirtumą pastebi todėl, kad tankesnė plazma tarpžvaigždinėje erdvėje vibruoja sparčiau nei mažiau tanki, o paliesta Saulės bangų, skleidžia kitokį dažnį.

„Šios kosminės cunamio bangos plazmą verčia skambėti kaip varpelį, – NASA pranešime rašo Edas Stone'as iš Kalifornijos Technologijų instituto, misijos vadovas nuo 1972 – ųjų metų. – Plazmos bangų instrumentas mums leidžia pamatuoti jų skambėjimo dažnį, o kosminės spinduliuotės prietaisas atskleidžia, kas paveikė varpelį – smūgio bangos iš Saulės.“

„Paprastai tarpžvaigždinė erdvė yra tarsi ramus ežeras, tačiau kai vyksta išsiveržimai iš Saulės, ji nusiunčia smūgio bangas tolyn, kurios erdvėlaivį pasiekia maždaug po metų“, – priduria E. Stone'as.

Erdvėlaivis „Voyager 1“, kurio pirminė misija buvo tyrinėti Saturną ir Jupiterį, nuo Žemės nutolęs maždaug 18 mlrd. kilometrų, maždaug 8 mlrd. kilometrų nuo Jupiterio. Erdvėlaivis dar visiškai neišskriejo iš Saulės sistemos ribų, jis dar turi patekti už kometų žiedo.

Jo pėdomis jau seka „Voyager 2“. Mokslininkai spėja, kad ir šis erdvėlaivis greitai iš heliosferos pateks į tarpžvaigždinę erdvę ir toliau siųs duomenis apie iki šiol netyrinėtas zonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(79)
(0)
(79)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: