Žmonijos kelionė į kitus pasaulius: nuostabi „Voyager“ zondų istorija (Video)  (0)

Ar mes mėgstame keliauti? Egiptas, Turkija, Ispanija - ranka pasiekiamos. Dabar keliauti taip pigu ir paprasta, kad tai nieko nestebina. O ką pasakysime apie kelionę už Saulės sistemos ribų? Fantastika vykstanti šiandien! Saulės sistemos ribos prieigose šiuo metu skrieja du NASA valdomi „Voyager“ zondai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-04-29 Žmonijos kelionė į kitus pasaulius: nuostabi „Voyager“ zondų istorija (Video)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, tiksliai pasakyti, ar šiuo metu zondai jau paliko Saulės sistemą - gana sudėtinga, mat tai priklauso nuo to, kaip bus apibrėžiamas Saulės sistemos pakraštys. Dėl skirtingų Saulės sistemos ribų apibrėžimų visai gali būti, kad artimiausiais laikais bent po kartą kasmet girdėsime, kad štai, „Voyager“ jau išskrido į tarpžvaigždinę erdvę.

Vienas toks pranešimas jau buvo - „Voyager“ užfiksavus aiškų galaktinių kosminių spindulių kiekio pokytį geofizikai nusprendė, jog tai yra ženklas, kad „Voyager“ įveikė skardį, vadinamą heliopauze – milžiniško išretėjusios plazmos ir krūvį turinčių dalelių, kurios į erdvę paskleidė Saulės vėjas, pakraštį.

Tačiau NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos (Jet Propulsion Laboratory) specialistai su tokia nuomone nesutiko - jų teigimu, „Voyager“ vis dar nepasiekė tarpžvaigždinės erdvės. Šios laboratorijos mokslininkų taikomas Saulės sistemos pakraščio kriterijus yra kitoks: tarp Saulės ir tarpžvaigždinės terpės turėtų pasikeisti magnetinio lauko kryptis.

Tad kur tiksliai skrieja zondas - tolimesnių mokslinių diskusijų reikalas. „Šią savaitę nufilmavę laidą sužinojome, kad NASA tyrėjai paneigė informaciją, kad „Voyager“ zondai jau išskrido už Saulės sistemos ribų. NASA mokslininkų teigimu, taip sakyti dar būtų per anksti. Tad Mokslo sriubą šį kartą išvirėme truputį per anksti“, - juokavo „Mokslo sriubos“ vedėjas Ignas Kančys.

Nežiūrint to, pati zondo istorija vis tiek verta dėmesio:

Laidos kūrėjų pastaba: žiūrovai laidoje pastebėjo klaidą, tad pasitaisom: Saturno atmosferos temperatūra nuo -300 laipsnių pagal Farenheitą. Pagal Celsijų -184.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: