Eutanazija – ar Lietuva tam pasiruošusi?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nukainotas 2014-09-16 13:42
.. gydytojai vieningai pareiškė, kad jų prigimtis yra gydyti žmogų iki paskutinės jo gyvenimo minutės, todėl eutanazija jiems nepriimtina .. JŲ prigimtis, JIEMS nepriimtina. O kas pacientui priimtina, tai jau antroje vietoje?
Skeptikas 2014-09-16 14:06
1337 2014-09-16 14:09
Kažin jei taip koks automechanikas daktarui pareikštų, kad jis uždraudžia jam pirkti naują automobilį (o pardavėjas atsisako parduoti), nes senajai audi100 dar galima atlikti kapitalinį už 5000lt ir ji toliau važinės. Na nes jam ranka nekyla tokią klasiką taip imti ir paleist ant dalių Bet va daktarėliui, politikui ir ypač juodaskverniui kažkodėl užtenka kiaušų nurodyti kiek kas turi gyventi ir kada numirti
vytra 2014-09-16 14:20
- tik "juodskvernis" gali sugebeti taip parasyti. p.s. be asmeniskumu, lyginti nusenusi automobili su nusenusiu tevu? tai jusu garbe, sazine ir protas?
Skeptikas 2014-09-16 14:26
Nėra logikos šiame palyginime. Žmogus NELYGU Audi100
1337 2014-09-16 14:28
Kiekvienas žmogus (įskaitant ir mano tėvą) pats sprendžia kaip jam gyventi ir kaip numirti, ir mano, kaip sąžiningo sūnaus, pareiga yra tą pasirinkimą gerbti. Tai yra ne mano, ne tavo ir juolabiau ne visuomenės "veikėjų" reikalas. Prie ko čia mano sąžinė, garbė ar protas? Paminėjai daug niekaip su tema nesusiejusių raktažodžių, kad argumentas svaresnis būtų? O juk esmė yra laisvam žmogaus pasirinkime, kurį nori uzurpuot populistai ir žmonės tikintys dvasiomis.
1337 2014-09-16 14:34
O ar kas sakė, kad žmogus = audi100? Aš kalbu apie teisę pačiam žmogui spręsti ką daryti vienoj ar kitoj gyvenimo situacijoj. Juk kažkaip durnai atrodo analogiška situacija, kada kažkas tau nurodo kada keisti automobilį, ar ne? Bet kada kažkas pareiškia, kad kentėsi kiek reikia, nes tu nesi kvalifikuotas spresti kiek tau gyventi, tada jau viskas ok? Čia jau jokių logikos prieštaravimų nebelieka
Spro 2014-09-16 14:37
O gydytojas nėra žmogus ? Kodėl jis negali spręsti - KAD NENORI daryti eutanazijos? Tegul žmogus pats ima ir susileidžia. KODĖL gydytojas turi dabar žudyti kitą žmogų? Paprašyk bomžo už bonkę suleis ,jei galvoji kad pačiam savižudybė ir tipa eisi pragaran. Ar manai gydytojui čia normalu turi būt? Argumentas su audi iš vis fail buvo.
jijami5 2014-09-16 14:50
Siaip hipokrato priesaikos nieks neprisiekia, ji prisiekiama dievui apolonui ir t.t. Mintis apie eutanaziją man kilo, kai teko slaugyti senelį. Jam buvo 81 metai, patyrė insultą. Negana to jam buvo alshaimeris ir parkinsonas ir t.t.. Įsivaizduokite, atsikeli, nežinai kur esi, kokie žmonės pas tave ateina, tegali pajudinti vieną ranką... ir taip kasdien. Bet visvien ryžausi jį slaugyti ir rūpintis, nors ištisai šnekėjo apie mirtį. O kas įdomiausia gydytojai jį ir pražudė, nes plačių uždegimą gydė temperatūrą mažinančiais vaistais, o greitoji nesutiko pirmą dieną atsinaujinus simptomams jo vežti į ligoninę, o kitą dieną buvo per vėlu. Jei norite legalios eutanazijos keliaukite į slaugą, padės.
1337 2014-09-16 14:51
Gydytojas tau neleis nieko susileisti pačiam, juolabiau neleis to daryti jokiam bomžui, o tai pastebėjęs iškvies policiją ir puls tave gaivinti. Argumentas su bomžu išvis fail Niekas ir nereikalauja iš gydytojo tapti budeliu (iš kur jūs vis tą kvailą argumentą traukiat?), prašoma tiesiog galimybės tokį dalyką legalizuoti. Didžiajai daliai kenčiančių ir to norinčių pacientų pilnai užtektų, jei daktaras tiesiog atneštų švirkštą su vaistų kokteiliu. Tai atsakyk man argumentuotai, kuo draudimas legaliai ir oriai keisti automobilį skiriasi nuo draudimo legaliai ir oriai numirti? Beje, jei tau nepriimtina eutanazija, tai tu jos ir nesidaryk, kokios problemos? Aš esu iš arti matęs nuo vėžio mirštančius žmones ir tokį "Planą B" noriu sau turėti. Nežinau ar juo pasinaudočiau, bet turėti ją noriu. Didžioji dalis mano pažįstamų medikų, beje, eutanazijai pritaria. Tiesa oficialiai į kamerą jie to niekada nesakys del visuomenės reakcijos. Kas irgi yra labai nenormalu.
vytra 2014-09-16 15:02
Problemų daug: a) kodėl eutonazija turi būti siejama su medikais ir medicina? b) kodėl eutonazija turi būti pagal aplinkinių pageidavimą? c) kas gali įrodyti, jog tai nebus legalus žudymas dėl palikimo ar konkurencijos? p.s. .. savižudybė šiame kontekste yra žymiai aukštesnio moralinio/teisinio lygio reiškinys.
Eidumukas 2014-09-16 15:15
Iš tikro tėra du pagrindžiami argumentai prieš eutanaziją: gal žmogui tik silpnumo akimirka ir dėl palikimo giminaičių sprendimas. Abiem atvejais galima uždėti daug saugiklių teisinių, pvz., pirmu atveju - ilgas apsisprendimo laikas, psichologo pagalba ir t.t. Antru atveju - žmogaus išansktinis sutikimas kaip ir su donoryste arba kiek įmanoma objektyvesnį sprendimų priėmėją parinkti, jei pats žmogus guli be sąmonės ir nesugeba nuomonės išreikšti. Esmė, kad yra tam tikrų problemų su eutanazijos įgyvendinimu (kurios, manau, yra išsprendžiamos), bet ne su ja pačia kaip po tokia. Labiausiai eutanazijos įgyvendinimui trukdo visokie tokie, kurie vartoja tokius sunkiai apibrėžiamus ir ne vienodai suvokiamas sąvokas sakiniuose kaip "sąžinė", "moralė", "pagarba".
1337 2014-09-16 15:22
a) o kas sakė, kad tai turi būti siejama su medikais? Neabejoju, kad legalizavus šią veiklą atsirastų būtent čia besispecializuojančių medikų ir visi likę galėtų užsimt savo veikla. Ši sistema puikiai veikia su abortais - kas nori juos daro, kam moralė neleidžia tie nedaro. Kokios problemos? b) eutanazija nėra aplinkių pageidavimas, tai yra paties paciento laisvai išreikšta valia. Aplinkiniai čia ne prie ko. c) prie ko čia dabar palikimai ar legalūs žudymai, jei prašymą privalo pateikti pats pacientas? Žmonės, kuriems aktuali eutanazija, paprastai šiaip ar taip nebeturi daugiau nei poros savaičių ar menesių savo sąskaitoj. Net ir godžiausiems anūkams ar vaikams nebus kliūtis palaukti dar menesį iki išsvajoto palikimo. Beje, o kas trukdo godiems giminaičiams nužudyt savo artimą dabar? Uždėjai pagalvę ant veido ir palaukei kol uždus. Savižudybė, beje, teisiškai yra nelegali. Jei tave pamatys žudantis ir spės išgelbėt, tu kraštutiniu atveju būsi pririštas prie lovos psichūškėj ir nori nenori gyvensi
vytra 2014-09-16 15:28
- mano kukliomis žiniomis yra priešingai, prašymą pasirašo giminaičiai.
Niemand 2014-09-16 15:29
Nes nepalyginamai lengviau imituoti savižudybę namuose, nei ligoninėje.
vytra 2014-09-16 15:35
- Būtent ir baugu, kad legalizavus eutonazija, ją ims "į savo rankas" tokie, kurie tamstos minimų sąvokų near girdėję.. p.s. "mūsų epochos garbė, sąžinė ir protas yra komunistų partija" V. Leninas.
Shinigami 2014-09-16 17:15
Prieštaraujantys eutonazijai aiškina, kad jiems tai neleidžia jų sąžinė ir moralės normos. Nors niekas jiems ir neliepia daryti kažkam eutonazijos. Tai prie ko čia jų sąžinė ir moralės normos? Čia jau kitu asmenų, kurie darys eutonazija yra sąžinės ir moralės reikalas. Nes kažkam sąžinės ir moralės reikalas nevalgyti mėsos. Ar jis turi teisę uždrausti visiems valgyti mėsa? O jei atsiras kitas kuriam sąžinė ir moralė neleis valgyti daržovių ir kitokių augalų? Prieštaraujantys eutonazijai aiškina, kad jie nori gero visiems, bet man labiau atrodo, kad jie tenori patenkinti savo slaptus sadistinius psichopatinius poreikius. Arba paprasčiausiai nežino kas nepagydoma liga ir eutonazija. Daktarai sako, kad jie turi gydyti iki paskutinės minutės? O kodėl mano mamos gydymas paskutinius trys mėnesius buvo tik morfino receptai ir buvimas namie? O paskutinėms savaitėms teko nuvežti į privačius slaugos namus (hospisa). Tai kur čia gydymas? Be to geras gydytojas žino esamos medicinos galimybes ir paciento būklę. Todėl jis žino ar apsimoka pacientą gydyti (kankinti) ar jau nebe.
vytra 2014-09-16 17:42
- Taip, todėl abortus ir eutonazija privalu nesieti su medicina, o su budeliais ir egzekucijom.. p.s. .. kaip belankstytum, eutonazija tėra svižudybės variacija, todėl rimčiau būtų svarstyti savižudybės legalizavimą, jos paslaugų tiekimą ir valstybinius mokesčius už legalumą .
Eidumukas 2014-09-16 18:09
Tereiktų išbraukti vieną straipsnį iš LR BK: 134 straipsnis. Padėjimas nusižudyti Tas, kas beviltiškai sergančio žmogaus prašymu padėjo jam nusižudyti, baudžiamas viešaisiais darbais arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.
kiesza 2014-09-16 19:47
Būtina įteisinti šitą įstatymą, galima netgi praplėsti iki visų negalinčių savimi pasirūpinti.