Skelbiama, jog dantų pasta „Colgate Total” gali sukelti vėžį  (11)

Chemikalas, randamas “Colgate Total”, vienoje populiariausių dantų pastų, yra siejamas su vėžiniais susirgimais ir kitai sveikatos sutrikimais, rašo collective-evolution.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Triklozanas taip pat naudojamas dezodorantų, valiklių ir kitų priemonių gamyboje. Jo randama ir skalbikliuose, servetėlėse veidui valyti, dezinfekciniuose skysčiuose ir visuose “antibakteriniuose produktuose” – paklodėse, žaisluose, šiukšlių maišuose, drabužiuose ir t.t.

Neseniai žurnale “Chemical Research in Toxicology” buvo išspausdintas tyrimas, kuris patvirtino, jog šis chemikalas skatina vėžinių ląstelių augimą. Tai jau ne pirmasis įspėjimas per kelerius metus, kad triklozanas sveikatai kelia daug pavojų.

Teigiama, kad triklozanas į organizmą gali patekti per odą ir sutrikdyti hormonų veiklą (1) (2). Žurnalas “Environmental Health Perspectives” dar 2008 metais pranešė, jog mokslininkai tyrimais nustatė, kad 75 procentų tyrime dalyvavusių asmenų šlapime rasta šio chemikalo (tirta 2517 asmenų nuo 6 metų amžiaus).

Kanados medikų asociacija pareikalavo uždrausti produktus, kuriuose yra triklozano.

“Colgate” tikina, kad chemikalas nėra kenksmingas. Savo nuomonę jie paremia JAV Maisto ir vaistų administracijos sprendimu leisti gaminti, pardavinėti ir vartoti produkciją su šiuo chemikalu.

Tačiau su tuo nesutinka “Bloomberg”. Pasak jų, JAV Maisto ir vaistų administracijos vertinimo procesas kelia klausimų.

“Atidesnė proceso analizė parodo, kad tyrimų rezultatai, kuriuos “Colgate” pranešė visam pasauliui, nėra tokie jau aiškus. Be to, iki šių metų jie nebuvo viešai pasiekiami”, - teigia “Bloomberg” šaltinis.

(1) Calafat, A. “Urinary Concentrations of Triclosan in the U.S. Population: 2003-2004.” _Environ Health Perspect _116, 3(Mar 2008):303-307

(2) Gee, RH et al. “Oestrogenic and androgenic activity of triclosan in breast cancer cells.” Appl Toxicol.28, 1 (Jan 2008):78-91

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(24)
(0)
(24)

Komentarai (11)