DNR analizės rezultatai: žmonijos genomui moterys įtakos turėjo daugiau nei vyrai  (2)

Motinos tėvus lenkia beveik didžiąją žmonijos istorijos dalį, rodo naujausios žmonių iš viso pasaulio DNR analizės rezultatai. Beje, šis genetikų atradimas liudija apie žmonijos lopšį palikusių pirmųjų žmonių poliginiją – partnerystės formą, kai vienas vyras turi ne vieną žmoną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Istoriškai žmonijos giminę pratęsė daugiau moterų nei vyrų, - teigia Makso Planko instituto Evoliucinės antropologijos centro Leipcige (Vokietija) biologinės antropologijos profesorius Markas Stonekingas. – Žmonių bendruomenėse tai gana įprasta, nes ne visi vyrai gali sau leisti turėti žmonų."

Tokia istorijos eiga reiškia, kad moterys žmonijos genomui įtakos turėjo daugiau nei vyrai. M. Stonekingas su kolegomis vyriškąją Y chromosomos genetines variacijas tyrinėjo nauju metodu. Stebėdami vieną Y chromosomos sričių, tyrėjai joje rado visus genetinius variantus (arba menkus pokyčius DNR sudarančių "raidžių" sekoje).

M. Stonekingas naujuoju metodu ištyrė 623 vyrų iš 51 valstybės (Australijos, Europos, abiejų Amerikos žemynų) DNR mėginius. Naujojo metodo privalumai sudarė sąlygas DNR mėginių paimti iš kiekvieno vyro ir palyginti jų paveldėtą Y chromosomą, perduodamą tėvo sūnums, bei mitochondrijų DNR, kurias motina perduoda savo vaikams, aiškina M. Stonekingas.

Moterys keliaudavo dažniausiai dėl vedybų – palikdavo savo gimtines ir persikeldavo gyventi pas vyrą, rodo genetinė analizė. Taigi, moterys ir migruodavo daugiau už vyrus, taip plačiau paskleisdamos savąją mitochondrijų DNR bei gerokai paįvairindamos genetinę populiacijų įvairovę. Palyginimui, vyrai dažniausiai likdavo savo gimtinėse – apie tai byloja kad visose populiacijose sūnūs turi aiškiai išreikštą genetinę liniją.

Regioniniu lygmeniu DNR mėginiai atskleidė dar detalesnį vaizdą. Pavyzdžiui, Rytų Azijos ir Europos gyventojai pasižymi didesniais genetiniais skirtumai tėvo, o ne motinos genetinėje linijoje. Tai irgi byloja apie didesnį moterų migracijos mastą. O štai Afrikos, Okeanijos ir Amerikų populiacijose daugiau skirtumų randam motinos genetinėje linijoje. Gali būti, kad pirmųjų Amerikos kolonistų bendruomenėse savo giminę pratęsdavo daugiau moterų nei vyrų. Tai liudija didesnė mitochondrinių DNR įvairovė.

Tyrėjai taip pat mėgino įvertinti, kokios yra vyrų ir moterų proporcijos istorinėje giminės pratęsimo eigoje. Juk nereikia pamiršti, kad kai kurie vyrai ir moterys neturėjo išgyvenusių vaikų, galėjusių pratęsti giminę.

Didžiąją žmonijos istorijos dalį giminę pratęsdavo daugiau moterų, o ne vyrų, byloja tyrimo rezultatai. Tai reiškia, kad nors populiacijoje buvo maždaug tiek pat vyrų ir moterų, giminę dažniau pratęsia ne vyrai, o moterys.

Tyrimo rezultatai publikuoti rugsėjo 23 d. žurnale "Investigative Genetics".
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (2)