Tikėjimą laisva valia supurtyti nelengva

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AlvydasR 2014-09-30 12:59
Vien tai, kad žmogui pasakius, kad jis už savo veiksmus neatsako, keičia jo veiksmus, parodo, kad jis laisvą valią turi, o visi tie įrodymai yra niekiniai, nes dar iki galo niekas nežino, kaip žmogus mąsto. Tikiu, kad kiekvienas iš jūsų gyvenime darėte sprendimus apsvarstydami įvairius variantus ir rinkotės pagal situacijos suvokimą, įsitikinimus, atsakomybę ir t.t. Tai, kad jūs rinkote ir įrodo, kad laisvą valią turite, o tokie straipsniai kaip tik ir nori ją iš jūsų atimti. Jei kas nežino, tai vadinama manipuliavimu.
vytautas50 2014-09-30 15:04
vytra 2014-09-30 16:45
- Religijos yra tik žmonijos sukaupta filosofinė patirtis, skirtinguose regionuose šiek tiek skirtinga. Negalima religijų tapatinti su Dievu ar tikėjimu.
vytautas50 2014-09-30 18:23
Shinigami 2014-09-30 20:28
Laisva valia, kas tai? Kuo skiriasi pasirinkimas laisva valia nuo pasirinkimo nelaisva valia? Kad ir koki pasirinkimą atliktume jis bus paremtas įvairiais faktoriais. Pagrindiniai faktoriai yra vertybių sistema, žinojimas apie bausmę ir jos neišvengiamumą, žinių (išsilavinimo) kiekis. Tačiau, vertybių sistema yra išugdoma nuo mažens. Ir priklauso nuo to kokioje aplinkoje gyvensi. Todėl galima sakyti, kad tavo pasirinkimus nulemia ne tavo laisva valia, o esama aplinka. Aplinka kuri suformavo tavo vertybių sistemą. Bausmė atsiranda dėl įstatimų ir jų nesilaikimo. O įstatimus kuria kiti, todėl jei paklūsti įstatimas tik todėl, kad žinai jog kitaip busi nubaustas tavo pasirinkimas yra nulemtas ne tavo laisvos valios. Taip pat tavo sprendimus nulemia tavo turimos žinios. Bet tavo turimos žinios ne visada gali būti teisingos arba teisingai interpretuotos. Gali būti specialiai kitu asmenų sufabrikuotos (propaganda). Pasirinkimas gali būti tiesiogiai įtakotas kitų asmenų. Pav.: grasinant. Todėl tikrai nebus pasirinktas laisva valia. O kaip dėl apsisprendimo kuris yra nulemtas kitų asmenų, bet neturint tiesioginio ryšio ir apie tai nežinant? Pav. asmuo gerai išmanantis psichologija ir žinantis tavo asmenybę tau pačiam nesuvokiant nulemia tavo pasirinkimą sau norima linkmę? Ar tai laisva valia ar ne? Reklamos juk tuo ir paremtos. Visos akcijos ir nuolaidos. Tai metodai nulemiantys tavo pasirinkimą, bet neverčiantys tave pasirinkti. Ar tokie pasirinkimai yra laisva valia ar ne? Jei asmuo žino, kad tu darai viską priešingai nei tau yra liepiama ir panaudoja atvirkštinę psichologija ir liepia tau daryti to ko jis nenori, kad darytum. Nes žino kad darysi priešingai ir tai ko jis nori. Tai toks pasirinkimas yra laisva valia ar ne? Juk vis tiek darai tai ko nori kitas, bet to nesupranti.
bahuriux 2014-09-30 20:39
Pamaniau, kaip butu su DI (dirbtiniu intelektu), jei jis sugebetu mastyti ir priimti sprendimus pats neatsizvelgdamas i tai kaip uzprogramuotas. Na isivaizduokit tokia DI programa kuri pati kuria programas, atsieit masininis mastymas, renka info is interneto ir pasaulio savo pazinimo riboms praplesti ir mokymuisi. Kaip su tokios DI sistemos laisva valia butu, kai ji save suvokia ir saves nesuvokia? Tipo irgi sakytu mokslininkai, kad dar pries priimant sprendima atsiranda 0 ir 1, na taip, o ar ne taip ir turi buti? Tas pats ir su zmonemis, dar pries priimant sprendima smegenyse vyksta biocheminiai ir visokie elektriniai impulsai neuronuose ta linkme, bet juk kitaip net neimanoma, neimanoma mastyti ne smegenyse ir ne elektroninese grandinese.
Hmz 2014-09-30 21:06
Pamatęs viliojantį valgį nusprendi pavalgyti. Ar čia apsisprendei laisva valia? Jei nebūtum valgio pamatęs, noras nebūtų kilęs. Reiškia, čia išorinė priežastis privertė tave priimti sprendimą.
vytautas50 2014-10-01 10:44
Eimantas 2014-10-01 15:15
Tu jas formuoji.
vytautas50 2014-10-01 15:44
vytra 2014-10-01 15:53
- Jeigu priimti hipotezę, kad įvykiai yra atsitiktiniai ir su tiesiniu pasiskirstymo dėsniu, tai egzistuoja pakankamai aukšta tikimybė, kad laiko interval delta t, įvykiai grupuosis "įpatingai". p.s. .. jei to nebūtų, tuomet būtų jau ne atsitiktinis pasiskirstymas, čia elementari tikimybių teorija. p.s.2 .. egzistuoja dar ir psichologinis momentas, eilinis žmogus (ne mokslininkas?) paprastai pastebi ir įsimena tik išskirtines sekas, visai užmiršdamas įskaityti didelę gausą eilinių.
vytautas50 2014-10-01 16:19