Nematomumo prietaisas, kurį galite pasigaminti ir patys (Video)  (0)

Įkvėpti Hario Poterio nematomo apsiausto, mokslininkai neseniai sukūrė keletą itin paprastų, tačiau naujų būdų paversti objektus nematomais. Be to, paaiškino visiems, kaip tai pasidaryti namuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pora mokslininkų rado būdą, kaip keturių lęšių pagalba sukurti funkcinį maskuojamąjį įtaisą. Projektą vykdė Joseph Choi ir John Howell iš Ročesterio universiteto, o jų studija išspausdinta žurnale „Optika Express“.

„Jau yra daug aukštosiomis technologijomis paremtų metodų, kurie sukuria nematomumo efektą ir dažniausiai jie veikia šviesos lūžio principu“, – teigia Howel.

Yra sukurtų ir tokių „nematomų apsiaustų„, kurie tarsi skydas saugo objektus nuo žvalgybinių radarų ar elektromagnetinės spinduliuotės. Tačiau šį kartą, mokslininkai rado labai paprastą būdą, kurį pasitelkus objektų negalima aptikti optiškai.

Norėdami tai įgyvendinti, mokslininkai turėjo kruopščiai subalansuoti atstumą tarp lęšių ir taip sukurti tam tikrą jų optinį kampą. Ši sąranka turi labai ypatingą pranašumą – objektas lieka nematomas žiūrint iš įvairių pusių, ne tik iš vieno konkretaus taško.

„Kiek mes žinome, tai yra pirmasis įrenginys, kuris sukuria trimatį, daugiakryptį pilną objekto užmaskavimą“, – priduria Choi.

Jo paprasta konfigūracija suteikia pranašumo prieš kitus nematomumo prietaisus, tačiau ji nėra tobula: „Šis „apsiaustas“ išlenkia šviesą ir siunčia ją per prietaiso centrą, todėl sąrankos vidurinės dalies matomumas negali būti užblokuotas“, – aiškina Choi. Tai reiškia, kad nematomumo dalies forma primena riestainį su skyle. Mokslininkai priduria, kad jie turėjo sukurti šiek tiek sudėtingesnį galutinio įrenginio dizainą, kad šią problemą būtų galima išspręsti. Be to, sklaidos efektą galima sumažinti naudojant pakankamai didelius lęšius. Šie lęšiai gali daiktus ne tik paslėpti, bet ir padėti juos pamatyti. Howell tvirtina, kad išradimas taip pat gali būti naudojamas, kaip priemonė vairuotojams stebėti „akląją zoną“. Kadangi vairuotojai kasmet patenka į daugiau nei pusę milijono avarijų, tai turi neįtikėtiną potencialą integracijai į realų gyvenimą.

Mokslininkai taip pat pateikia instrukciją, kaip pasigaminti savo nematomumo įrenginį (Žiūrėti aukščiau esantį paveikslėlį):

  1. Įsigykite 4 lęšius su skirtingais židinio nuotoliais f1 ir f2 (2 su f1 židinio nuotoliu ir 2 su f2 židinio nuotoliu);

  2. Atskirkite pirmuosius 2 lęšius pagal jų židinio nuotolių sumą (t1 = f1 + f2).

  3.  Pakartokite antrą žingsnį su kitais dviem lęšiais.

  4. Atskirkite šias poras t2 = 2 f2 (F1 + F2) / (f1 - f2), kad tarp dviejų f2 lęšių būtų t2.





Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(31)
(3)
(28)

Komentarai (0)