Pagauk nepagaunamą! Kosminių spindulių detektorius tavo telefone  (0)

Jums tikrai nereikia astrofizikos mokslų laipsnio ar brangios įrangos, kad galėtumėte stebėti ir analizuoti žemės paviršių atakuojančius spindulius. Kiekvienas išmanusis telefonas gali tapti kosminės spinduliuotės detektoriumi, tereikia atlikti kelis nurodytus veiksmus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskas ko jums reikia – gabalėlis lipnios juostos ir kelios nemokamos programėlės. „Mūsų iniciatyvos tikslas yra paskatinti studentus bei visuomenę rinkti duomenis ir stengtis perprasti juos supančias daleles – dalykus, kurie yra nuolat šalia, tačiau kurių jie paprastai pamatyti galimybės neturi, – rašytiniame pranešime teigia vienos iš programėlių kūrėjas, Viskonsino universiteto fizikos profesorius Justin Vanderbroucke, – programa veikia tuo pačiu principu, kaip ir dideli eksperimentai, atliekami mokslinėse laboratorijose“. Mokslininkai patys turi gan miglotą supratimą apie kosminius spindulius, kurie, jų nuomone, yra juodųjų skylių ir supernovų skleidžiamos didelės energijos subatominės dalelės, rašo Live Science. Nagrinėdami šias „nepagaunamas“ daleles, mokslininkai tikisi daugiau sužinoti apie tamsiąją materiją – ir jūs galite jiems padėti!

Norėdami prisidėti, o gal patyrinėti kosminę spinduliuotę savo malonumui, turėtumėte įgyvendinti kelis paprastus žingsnius:

  1. Jums reikia įsidiegti duomenų kaupimo programėlę ir „Elektroninę kosminių spindulių observatoriją“ (DECO), kurią galite parsisiųsti čia. Šiuo metu tai gali padaryti tik „Android“ įrenginių naudotojai, tačiau J. Vanderbroucke bei jo komanda kuria ir iOS pritaikytą programėlę;

  2. Užklijuoti telefono fotoaparato objektyvą lipnia juostele;

  3. Padėti telefoną bet kur, tačiau ekrano puse į viršų.

Vuolia! Programėlė puikiai veikia ir lengvai aptinka miuonus (elementarias, neigiamą elektrinį krūvį turinčias, daleles). Šios antrinės dalelės susikuria, kosminiams spinduliams pasiekus Žemės atmosferą.

Kaip tai veikia?

Miuonams atsimušus į silicį, esantį telefono kameros apačioje, susidaro elektrinis krūvis, kuris sukuria pikselių „parašą“. DECO šiuos vaizdus fiksuoja kas porą sekundžių ir perduoda gautą informaciją į centrinę duomenų bazę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(54)
(6)
(48)

Komentarai (0)