Higgso bozoną atradusios laboratorijos mokslininkai pasijuto bejėgiais: prašo visuomenės pagalbos  (4)

Net pažangiausioje pasaulio laboratorijoje dirbantys mokslininkai kartais pasijunta bejėgiai. Tiesa, ne tada, kai reikia išsiaiškinti, iš ko sudarytas mūsų pasaulis, o kai norisi suprasti, su kokiais įrankiais beveik prieš pusę amžiaus dirbo jų vyresnieji kolegos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmuosius 50 laboratorijos egzistavimo metų, iki skaitmeninės fotografijos išpopuliarėjimo, CERN savo archyvuose sukaupė maždaug ketvirtį milijono nuotraukų fotojuostelėse. O dabar vykdomas šių nuotraukų suskaitmeninimo projektas – nuskenuotos nuotraukos perkeliamos į CERN dokumentų serverį ir tampa prieinamos paieškai.

Šiuo metu skaitmeninamos nuotraukos iš 1955-1985 metų laikotarpio, o nuotraukos į serverius keliamos po kelis šimtus per savaitę. Tuomet jos automatiškai išskirstomos po albumus remiantis turima informacija.

Daugeliu atveju kartu su juostelėmis buvo ir aprašas, kas fotografuota, todėl kai kurias suskaitmenintas nuotraukas buvo lengva paruošti paieškai.

Visgi daugelis albumų juostelėse buvo ne tik be aprašymų, bet ir be pavadinimų, be žmonių vardų ir pavardžių, be nurodymo, kokia yra kadre matoma įranga.

CERN mokslininkai nesugeba patys apdoroti tokio kiekio informacijos (kompiuterinė analizė tam nėra tinkama), todėl nusprendė, jog pats greičiausias būdas identifikuoti tai, kas nufotografuota – kreiptis pagalbos į visuomenę.

Jeigu norite susipažinti su nespalvota CERN istorija ir manote, kad galite bent kažką atpažinti – apsilankykite šioje svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai (4)