Keisčiausi ryklių pasaulio egzemplioriai  (0)

Planetos vandenynuose plaukioja daugiau kaip 470 rūšių ryklių. Su ichtiologija mažiau bendro turintys žmonės dažniausiai žino ne daugiau kaip penkias ryklių rūšis. Pasirodo, ryklių pasaulyje yra toli gražu ne viena labai keistų ryklių rūšis. Kviečiame susipažinti su retesniais – išimtiniais – ryklių antbūrio egzemplioriais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiažiočiai rykliai

Viską pasako pavadinimas: šie rykliai turi didžiulius nasrus su storomis, elastingomis lūpomis, kurių neturi daugelio kitų rūšių giminaičiai. Be to, didžiažiočiai rykliai yra viena iš trijų mokslui žinomų ryklių rūšių, kurių atstovai minta planktonu. Išauga šie rykliai iki 5 metrų ilgio, o sverti gali ir 1,2 tonos. Pirmą kartą didžiažiotis ryklys buvo pastebėtas tik maždaug prieš 40 metų. Nuo tada žmonėms yra pavykę sutikti ne daugiau kaip 60 šios rūšies individų.

Kūjagalviai rykliai

Tokie daugeliui turbūt atrodo matyti – ši ryklių grupė gerai žinoma. Tačiau jų išvaizda išimtinė, todėl ši grupė irgi labai įdomi. Grupės pavadinimas siejamas su keista galvos forma. Beje, egzistuoja 11 kūjagalvių ryklių rūšių. Mokslininkai teigia, kad unikalią galvos formą šiems rykliams evoliucija padovanojo, kad šios žuvys geriau matytų – jų regos laukas aprėpia 360 laipsnių. Stambiausių individų rūšis – gigantiškieji kūjagalviai rykliai – išauga iki 4,5 metro, o sveria iki 600 kg.

Grenlandiniai poliariniai rykliai

Įprastai rykliai laikomi ypač greitais plėšrūnais, kurie auką užpuola tiesiog žaibiškai. Tačiau grenlandiniai rykliai – visai kita istorija. Šie tuklūs vandens padarai plaukioja vos 1,6 km/val. greičiu, o maksimalus jų plaukimo greitis – ne didesnis nei 2 km/val. Grenlandiniai poliariniai rykliai laikomi lėčiausiai rykliais, o sutinkami jie šaltuose Grenlandijos, Islandijos ir Kanados vandenyse, didelėje gelmėje. Ši rūšis menkai ištyrinėta – iki šiol nežinoma, kuo šie rykliai minta.

Pjūklarykliai

Tai ryklių grupė, kurią, kaip ir kūjagalvių ryklių atveju, sudaro ne viena rūšis. Visos jos taipogi išsiskiria neįprasta kaukolės forma. Pjūklaryklių snukiai būna labai ilgi, o aštrūs dantys rikiuojasi iš šonų. Šie rykliai dažnai painiojami su pjūklažuvėmis, nors pastarosios yra ne ryklių, o rajų giminaitės, užaugančios iki 7 metrų ilgio. O štai pjūklarykliai užauga tik iki 1,7 metro ilgio. Pjūklarykliai ant snukio turi ūselius-antenas, kurių rajos neturi. Galiausiai, kaip ir daugeliui ryklių, žiaunos šiems rykliams susiformavusios šonuose, o pjūklažuvių žiaunos – apačioje, kaip ir visų rajų.

Švytintysis brazilinis ryklys

Nors išauga vos iki 50 cm ilgio, šie rykliukai – ypač pavojingi, nes puola viską, kas pasitaiko jų kelyje. Net ir banginius, giminaičius ryklius, delfinus, ruonius, rajas ir visus kitus. Kadangi turi galingus žandikaulius, šie agresyvūs nykštukai sugeba išplėšti iš aukos kūno didelius kąsnius. Jų dantys ne tik aštrūs, bet ir lenkti – it kabliai. Įsikibęs dantimis į auką, ryklys pradeda sukti aplink savo ašį – nelyginant grąžtas. Švytintieji rykliai, kaip galima suprasti iš pavadinimo, turi ir biolliuminescensinių savybių: kad prisiviliotų aukas, jie švyti ryškiai žalia šviesa.

Lapiniai rykliai

Nors šiaip šių ryklių išvaizda gana įprastinė, jie užsiauginę neįtikėtinai masyvius viršutinius uodegos pelekus. Priklausomai nuo rūšies, kūno ilgis gali siekti ir 6 metrus, o uodega gali būti perpus ilgesnė už korpusą. Mažiausios rūšies individai išauga iki 3 metrų ilgio. Savo uodegų privalumus šie rykliai išnaudoja medžiodami. Jiems uodega atstoja botagą, kuriuo šie rykliai čaižo savo aukas.

Gyvatrykliai

Iš pirmo žvilgsnio šie sutvėrimai primena ungurius ar murenas – jų kūnas neįprastai ilgas ir plonas. Šie rykliai sutinkami ypač retai, o dėl primityvių savo bruožų laikomi "gyvomis iškasenomis". Gyvatrykliai medžioja panašiai kaip gyvatės – sulenkdami savo kūną it spyruoklė ir atlikdami staigų šuolį aukos link. Visi rasti egzemplioriai buvo ne ilgesni nei 2 metrai.

Ūsuotrykliai

Judančius jūros kilimus primenantys ūsuoti sutvėrimai sudaro 12 rūšių grupę. Savo "kiliminio rašto" spalvomis ir ornamentais jie maskuojasi ir savo aukas puola iš pasalos, iki tol kantriai laukdami kas rykliams nebūdinga. Ūsuotrykliai gali užaugti iki 3 metrų ilgio, tačiau dažniausiai būna ne ilgesni nei 2 metrų.

Zebriniai rykliai

Dar viena ornamentuotų ryklių rūšis. Tiesa, šie rykliai, skirtingai nei būtų galima spręsti iš pavadinimo, yra ne dryžuoti, o dėmėti. Zebriniai rykliai turi penkias ilgokas keteras. Šios kremzlinės žuvys užauga iki 2,5 metro. Zebriniais šiuos ryklius vadina dėl jauniklių, kurių ornamentų raštas skiriasi nuo suaugusių ryklių ir būna sudarytas iš daugybės vertikalių juostelių.

Rykliai-raganosiai


Šie siaubūnai Technologijos.lt skaitytojams, ko gero, jau pažįstami. Tai – nepaprastai reta giliavandenių ryklių rūšis, kurios skiriamasis bruožas – neįtikėtinas snukis su milžinišku ragu ir ištįsusiais žandikauliais. Rykliai-raganosiai būna blyškiai rausvos spalvos, o kraujagyslės persišviečia per permatomą odą. Stambiausias iš 45 žmonėms matytų egzempliorių buvo net 4 metrų ilgio ir svėrė 210 kg.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(52)
(2)
(50)

Komentarai (0)