Mokslininkai išsiaiškino, kuo alaus mėgėjai panašūs į muses  (0)

Belgijos mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kodėl musės ir žmonės taip mėgsta alų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad alaus gamyboje naudojamos mielės, be spirito ir dujų, išskiria sudėtingus eterinius junginius, kvepiančius vaisiais, todėl viliojančius drozofilas (vaisines museles) ir muses. Šie cheminiai junginiai turi didelės įtakos ne tik alaus kvapui, bet ir jo skoniui.

Padaryta išvada, kad konkretus mielių štamas nulemia skonines ir aromatines alaus savybes. Būtent dėl mielinių grybų kultūrų skirtumų įvairiuose geografiniuose regionuose gaminamas alus pasižymi tik tam regionui būdingu skoniu ir aromatu.

Mielės plačiai naudojamos maisto pramonėje. Vienaląsčiai grybai perdirba cukrų į spiritą ir anglies dvideginį. Kepant duoną spiritas nuo kaitros išgaruoja, o anglies dvideginis padeda susiformuoti porėtai miltinių patiekalų struktūrai. Gaminant vyną lieka tik spiritas, o alaus atveju – ir spiritas, ir dujos.

Mielių išskiriami eteriniai junginiai padeda joms privilioti muses, o šios paskleidžia mielių sporas naujose teritorijose. Jeigu iš mielių pašalinamas genas ATF1, atsakingas už sudėtingų eterinių junginių sintezę, tai iš tokių modifikuotų mielių pagamintas alus praranda savo patrauklumą musėms, tačiau to negalima pasakyti apie žmones.

Alų mėgsta beveik visos planetos gyventojai. Jis tituluojamas seniausiu ir populiariausiu alkoholiniu gėrimu pasaulyje bei trečiu pagal populiarumą tarp visų gėrimų – po vandens ir arbatos.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai (0)