Ekologinio maisto pardavėjai žmones sąmoningai maitina melu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

pozitronas 2014-10-10 09:18
Nežinau teisybė iš dalies ir kas tie naturalūs pesticidai? Mano geras draugas turi 150ha ekologinio ūkio augina keletą kultūrų ir nenaudoja jokių chemijų todėl būna pilna priaugę žolių derlius iki 10 kartu mažesnis nuo hektaro nei su chemijom, bet visalaik parduoda visą produkciją ir pelno dar gauna. Kadangi kartais atvažiuoju ka nors padėti tai puikiai žinau situaciją. Taip kad man keista buvo skaityti straipsnį. Atrodo kaip užsakytas.
Dezertyras 2014-10-10 09:46
tikriausiai tau taip atrodo todėl, kad žiūrite truputį skirtingomis kryptimis Straipsnis apie amerikos realijas, o tu Lietuvos žemėj sliekų ieškai
kmr 2014-10-10 10:35
Demagogijos pavyzdys šis straipsnelis, tik gal ne iki galo išdirbtas. Vienas po kito tarpusavy prieštaraujantys teiginiai. Atrodytų lyg ir gina sintetinius pesticidus, bet pabrėžia, kad jie ypač vyriausybės kontroliuojami, kad lieka ant galutinio produkto jų pėdsakų, kad jų nuodijimo poveikis daug stipresnis. Galiausiai pasako, kad ant ekologiškų produktų nebūna pesticidų likučių ir turbūt niekada nebus. Po šitų marazmų dar strategiškai po tris kartus pakartoja "melas" ir "netiesa", ir tampa visiškai neaišku, ar šios informacijos tikslas ginti sintetiniais pesticidais purškiamus produktus, ar čia paslėpta ekologiškų produktų reklama, ar demagogijos ir propagandos parodija.
Shinigami 2014-10-10 11:11
tuos kuriuos ištyrė, jie tiek pat kenksmingi. 4) Tai yra išverstas straipsnis, o ne mokslinė publikacija. Todėl Amerikos žurnalistas rašydamas ši straipsnį tiksliai visko nepaaiškino. O paskui dar ta straipsnį kitas žurnalistas išvertė į Lietuvių kalbą. Dėl ko dar daugiau buvo prarasta informacijos. Čia kaip sugedęs telefonas. Todėl jei nori tikslios informacijos apie natūralių produktų kenksmingumą reikia skaityti ne publicistinius straipsnius naujienų portaluose, o skaityti straipsnius moksliniuose žurnaluose arba pačia tyrimu medžiagą.
kmr 2014-10-10 12:08
1. Teiginys - taip, nes ekologiškumo etiketė skirta ekologiškiems produktams ženklinti, bet ne jų sveikumo lygiui. Kiek teko domėtis, nitratų ekologiškuose produktuose būna net daugiau, kadangi mėšlas ir srutos - populiarios ekologiškos trąšos. Be to, kenkėjų nualinti augalai (jei pvz. visai nenaudojama pesticidų) nevisuomet sugeba subrandinti kokybiškus vaisius.
- 2014-10-10 12:18
kmr iš teksto suvokimo - dvejetas. Arba tyčia varai demagogiją.
Talkatif 2014-10-10 12:31
Priklauso nuo to kaip augina, o ne kokia etiketė. Natūralus mėšlas gali duot stiprų nitratų perteklių. Neprotingas pesticidų naudojimas gali ilgam nužudyt visą vietinę ekosistemą. Tad skirstyt visą šitą įvairialypį reikalą tik į juodą ir baltą yra ne aukščiau vatnikų suvokimo lygio. Kaip bebūtų, smulkių ūkių produkcija dažniausiai būna gerokai skanesnė nei štampovkės.
Dezertyras 2014-10-10 12:58
tik tuo atveju, jei to mėšlo bus kraunama per daug. tą patį efektą ir su mineralinėm trašom gausi per daug jų privaręs. taigi čia ne mėšle problema, o jo kiekyje
sloggi 2014-10-10 17:32
Jo sunkiai cia sioje raslevoje gaudos. Vienintele "demagogija" ten buvo tai, kad ekologisko maisto ukiai naudoja visgi pesticidus, ju deka sugeba uzaugint "sveikesni, skanesni ir geresni maista", taip bent jau buna skelbiama tokiose reklamose.
ware 2014-10-10 21:36
Vienas iš tų straipsnių, kur pateikia nesamonę kaip nenuginčyjamą tiesą, o jau kiti verskitės per galvą ir mėginkit paneigti.
bmk1245 2014-10-10 23:48
Ką reiškia "gerokai"? Reikia skirti, kai produktas pateikiamas prekybai prinokęs "5 min nuo lysvės" (ką gali sau leisti mažieji ūkiai), ir kai pusiau prinokęs produktas laikomas sandėliuose mėnesiais (didžiųjų ūkių nuopelnas), ir tik po to pasiekia mūsų stalą. Nereikia pamiršti ir veislės pasirinkimo, priklausomai nuo atsparumo ligoms, transportavimui: tarkim "skanus" pomidoras gali turėti prastą atsparumą ligoms, arba visišką netinkamumą transportavimui (sprigtelėsi pomidorą, ir po savaitės - pliurzė, tep sakant)... Paimkit tą pačią(!) veislę, auginkint esant tom pačiom(!) klimatinėm sąlygom "ekologiškai" ir "neekologiškai", nuimkit derlių, kai vaisius/uoga/daržovė bus pilnai prinokę, ir pateikit bet kuriam vartotojui - galvą guldau, net pats didžiausias/išrankiausias eko-žaliasis neatskirs kuris produktas yra "ekologiškas", o kuris - ne.
sz520qm 2014-10-11 04:01
Bullseye! Bet tai pabandyk ginčytis su ekomamytėm ar šiaip dvidešimt kažkelių metų ekojaunuoliais... Vietoj to, kad priimtų viską skeptiškai ir visą informaciją patys pasitikrintų, tiki viskuom, ką pasako. Apskritai, tas "organinis/ekologiškas maistas" kaip frazė yra neapibrėžta: ar tai be pesticidų auginamas maistas (ką straipsnis paneigia), ar tai mažų ūkių auginamas ir nepriklausomai pardavinėjamas maistas (tada, tarkim UK ir kitų šalių supermarketuose pardavinėmas "organic food" pagal apibrėžimą nėra organinis)? Ir apskritai "organinis maistas" tas pats kas "metalinė geležis" - VISAS maistas ir ne tik yra organinis nes sudarytas iš organinės chemijos junginių. Vien visa ši informacija išsilavinusiam žmogui turėti pakelti nemažai raudonų vėliavų (angl. "raise red flags"). Galiausiai: https://www.youtube.com/watch?v=gl5GXArC134 - ir net nebandykit "don Kichotas prieš malūną" stiliumi duoti kontraargumentus "bet va aš ragavau, jaučiuosi geriau, man skaniau; mano draugas augina, mačiau kaip rūpinasi, nenaudoja "chemijos" (dar viena "metalinė geležis", *eyeroll*); lia lia lia". Jei taip elgiatės - nesuprantate kaip vyksta moksliniai tyrimai ir kaip vyksta mokslinė recenzija. Tada problema ne "chemijoje", o akademinio darbo vykdymo ir akademinio integrumo suvokime ir pažinime.
Talkatif 2014-10-11 11:26
Tą ir reiškia, mano lėkštėje guli skanesnis maistas ir su nekantrumu laukia kada galės nudžiuginti mano skilvį. Va toks faktelis. O tamtos toliau sekęs rašinėlis apie beskonybės skurdą ir vargus, šio faktelio niekaip nekeičia. Dėl to beskoniai pomidorai neįgavo nei kiek aromato, "Meistro kokybė" jautiena pavadinta numelžtos karvės mėsa nei kiek neatšviežėjo. Ir virk ją ne viręs penkias ar dešimt valandų, vis tiek bus tokia pati kaip gerai vulkanizuota padanga. Ir jei vėl tamstai paniž rankos naujam rašinėliui apie kainą, vargą ir badą, nesivargink. Skonio tai niekaip nepriduos. Nebarstyk Vegetos. Beje įdomus dalykas. Tokiame industrilizacijos, koorporacijų, dirbtiniškumo simbolyje, kaip JAV maisto pasirinkimas bei kokybę yra žiauriai geresnė nei pas mus. Ir net jis pigesnis. Nesu ten buvęs, bet iš ten gyvenančių draugų, įvairių straipsnių, TV laidų susidarė toks vaizdas. Net ūkanotoje Anglijoje maistas daug geresnis, pasirinkimas nelyginamas ir jis netgi pigesnis. Tai nervina. Ir jokios graudžios istorijos apie sunkų kopusto kelią į IKI lentyną neguodžia. Bandau suprasti žuvies skyriaus nykumą, bet mėsos pasiūlos beviltiškumas nesuprantamas.