Indija iš arti: įspūdžiai aplankius šią šalį  (0)

Ne veltui Indija laikoma kontrastų šalimi. Tai unikalios kultūros, turtų ir skurdo šalis, o norint ją geriau suprasti ir pažinti, vien geografijos vadovėlių nepakaks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulio keliautojai su BBC dalinosi nesuvaidintais įspūdžiais po savo pačių kelionės − Indija jų akimis.

Nuotykiai nuo prekystalių

Anglijoje gimęs ir Londone gyvenantis indų kilmės R. Kabra pastebi, kad per pastaruosius penkioliką metų stipriai pasikeitė Indijos gatvės prekyvietės. Anksčiau, pasak vyro, gatvių prekeiviai siūlė įsigyti pigių plastikinių žaislų ir balionų. Šiandien tie patys prekeiviai siūlo tokių leidinių, kaip vakarietiški bestseleriai ar net Harvardo verslo apžvalga. Tebūnie tai tik kopijos, tačiau pasikeitusi pasiūla žymi visuomenės pokyčius. Vidurinė klasė, anot R. Kabra, ima vis labiau domėtis pasaulio ekonomika ir kitomis aktualijomis, orientuojasi į vakarietišką produkciją.

Yra keli dalykai, kuriuos pastebėjau Indijoje ir kurių pasiilgstu: prekeiviai visada duoda saldumyną vietoje smulkios grąžos; vos įėjus į prekyvietę tave geranoriškai pavaišina chai arbata, ir dar vienas – kai pakelia ragelį indai sveikinasi: „ Sakyk man!“ H. Afendis iš Vokietijos.

Bet kur, kur turėtų būti eilė, jos nebus. Žmonės tiesiog stovės iš visų pusių. Tačiau pasakykite, kad eilėje buvote pirmas ir jus kaip mat užleis. Antra vertus, jeigu nepasirūpinsite savo vieta, eilėje galite prastovėti amžinybę. Amitavo Mitra, Indija. 

Vienas iš netikėčiausių dalykų, kuriuos teko pamatyti pakelėje – gatvės dantistas. Šalia kabineto grupelė žmonių išsirykiavę laukė, kol jiems bus ištrauktas dantis arba įdėtas padėvėtas protezas. Jokių nuskausminamųjų! Tik pora replių ir protezų. Fitzharis, 2013 kovas.

Kartą, laukiant stotyje, savo paslaugas pasiūlė malonus užtrauktukų meistras. Jis turėjo įvairiausių užtrauktukų, kuriuos pritaikydavo pakeisti lagaminuose. Tą kartą susimąsčiau, kiek lagaminų esu nurašęs vien todėl, kad sugedo užtrauktukas. Genialu! Geris Valis, Airija.

„Teko matyti, kaip ant dviračio gabenamas visas pasaulis!“ Lidsi Leigas, Škotija.

Brrr-brrr! Pyyp-pyyp! Tuk-tuk!

Indai turi neįtikėtiną gabumą itin praktiškai keliauti ilgas distancijas mažomis transporto priemonėmis. Kartą teko matyti, kaip už motociklą vairuojančio vyro sėdėjo moteris, vienoje rankoje laikanti naujagimį, o vyresnį vaiką užsikrovusi ant nugaros. Kažkokiu būdu ant to paties motociklo buvo pritvirtintas kalnas rakandų. Kelionės su vaikais ir gyvuliais... Dievaži, jie sugeba pakrauti motociklus nežinia kuo. Neįtikėtina! A. Nemer, Kazakstanas.

Indijoje egzistuoja viena vienintelė greitkelių taisyklė: „Lenk viską, kas juda, iš kairės “. Ir be šios kairės rankos taisyklės daugiau jokių nuostatų. Galima važiuoti prieš eismą, statyti mašiną per metrą nuo šaligatvio, pypinti iš smagumo… „Greitkelis yra šiurpiausia vieta, ir keisčiausia, ji veikia!..“ Savita, India.

Tiek senų mašinų ir visos jos be problemų yra pataisomos! Nustebau pastebėjęs, kiek mechanikų, teturinčių kelis paprastus įrankius, sėdi gatvėse. Jie yra visur ir nusiteikę bet kuriuo metu pataisyti sugedusią transporto priemonę. Jokios gedimų baimės, nes jūs esate tiesiogine prasme, visuomet apsuptas mechanikų. Patrikas Morisei iš Didžiosios Britanijos.

 Žmogiški įspūdžiai arba įspūdingi žmonės

Visiems tikrai žinoma, kad reikšdami prielankumą ar sutikimą, indai į šalis slankioja galvą. Paplitęs toks angliškas terminas head wobble (galvos klibinimas). Šis, slankiojančios arba klibančios galvos gestas atitinka linkčiojimo gestą vakarų kultūroje. Vakarų keliautojams dažnai būna egzotiška ir kelia šypseną, kai indai pokalbio metu galvą slankioja į šalis, kaip kokios rytietiško šokio atlikėjos. „Tikrai nuostabu, kažkas, ko niekur kitur neteko matyti“, – žavisi škotė Fiona Ayr.

Jeigu vakarų šalyse du vyrai laikosi už rankų, tai reiškia toli gražu ne tą patį, ką reiškia Indijoje. Čia dažnai pamatysi du vyrus draugiškai besilaikančius už rankų, apsikabinusius žygiuojant gatve ir panašiai. Taip indai reiškia nuoširdžią draugystę. Viešai demonstruojamos vyriškos bičiulystės čia matyti daug daugiau, nei viešai demonstruojamų intymumų tarp vyro ir moters. „Artima bičiulystė tvyro visur aplink, kaip ir tuktukų išmetamosios dujos “, – įspūdžiais dalijasi Tagyal Tibet iš Londono.

Daugelis kolegų Indijoje maloniai pastebėjo, kad numetusi svorio ir įdegusi, patapau ne tokia žavinga... Katlyna O’Donel iš Didžiosios Britanijos.

Pačiai pabaigai, rytuose gyvenusio lietuvio Dainiaus pastebėjimas. Indų restoranuose visada nusiteikiu kokiam nors nesusipratimui. Net negaliu suvokti, kaip aptarnaujantis personalas mąsto kliento atžvilgiu. Pavyzdžiui, užsisakau vieną patiekalą, o man mandagiai ir ramiu veidu patiekia visai kitą. Suprask, to, kur aš norėjau nebuvo, tai jiems pasirodė, kad man turėtų patikti šitas… Po kurio laiko nustojau stebėtis.

Neabejojame, kad jūs turite savų įspūdžių iš Indijos. Pačių patirtų ar kažkur nugirstų. Kas tai bebūtų: vietiniu transportu realizuotos kelionės, išradingai suteiktos paslaugos, bandymas pabendrauti ar dar kas. Tikimės, kad ir jums pavyksta į egzotišką indų kultūrą žiūrėti su ramia šypsena. 

Pagal BBC straipsnį parengė Eglė Galubavičiūtė
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: