Vasaros kelionių įspūdžiai: nelaimingiausias miestas pasaulyje  (3)

Šios šalies sostinė keistai melancholiška ir nelaiminga. Keista: miestas jau seniai nematė karų ir žemės drebėjimų, tačiau visuose jo akmenyse yra gilus liūdesys. Jis nepriblokš blizgesiu ar džiugesiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašiai, kaip kituose liūdno veido miestuose - Belgrade ar Rygoje - Armėnijos sostinėje Jerevane geriausia gerti į save tą liūdesį ir rasti progą pamąstyti apie savo gyvenimą. Kartais liūdno veidrodžio reikia, kad patiems pasidarytų linksmiau, rašo „Lietuvos ryto" žurnalas „Gyvenimo būdas".

1. Ararato kalnas

Šalies simbolis, kurio šalyje net nėra. Įsivaizduokime, kas būtų, jei mes, lietuviai, visur vaizduotume Monblano kalną kaip savo šalies žymą. Būtų keista (žinoma, mes turime nacionalinės aviacijos simbolius, kurių skrydis nevisiškai pavyko, bet tai jau kita istorija). Didingas Ararato kalnas puikiai matyti iš daugelio vietų Jerevane, bet jis yra kaimyninės Turkijos teritorijoje ir kiekvienam armėnui primena tai, kad šalis gyvena priešų pašonėje. Šalies santykiai su Turkija ir Azerbaidžanu yra geriausiu atveju šaltojo karo būklės.

2. Kaskada

Ypač didingų pastatų, prie kurių sustojęs alptum ir svaigtum, Jerevane nėra (senosios bažnyčios yra tolėliau), todėl pasinaudokite šiais didžiuliais, regis, begaliniais laiptais, prasidedančiais ties Operos aikšte, ir pakilkite į kalvą, nuo kurios atsivers vaizdas į miestą. Kartu jausitės pajudėję ir patreniravę širdį.

3. Ečmiadzinas

Ečmiadzino katedra, seniausia katedra pasaulyje, armėnams yra tai, kas viso pasaulio katalikams yra Šv.Petro bazilika Vatikane. Dvidešimt kilometrų į vakarus nuo Jerevano (sutarkite su taksi vairuotoju gerą kainą, jei neturite savo automobilio) yra Armėnų apaštališkosios bažnyčios – seniausios valstybinės bažnyčios pasaulyje, gyvuojančios nuo I amžiaus, – dvasinis centras. Statytas ir perstatytas katedros pastatas čia stūkso nuo IV amžiaus: jau 17 šimtmečių! Tais laikais, kai šį pastatą statė, Armėnijoje nė interneto nebuvo.

4. Gatvių prekyba ir kooperatinės parduotuvės

Tie iš jūsų, kurie pasiilgo Lietuvos vaizdų prieš ketvirtį amžiaus, kai socializmą keitė laisvoji rinka, Jerevane ras savo gyvą Grūto parką. Tereikia paeiti porą kvartalų į šalį nuo pagrindinių miesto aikščių ir bulvarų ir rasite parduotuvėles grotuotais langais, kuriose, kaip ir anksčiau, ant lentynų yra viskas: nuo aliejaus ir šokolado iki odinių striukių ir kvepalų. Perkamiausios prekės – kokie nors rėksmingų spalvų marškinėliai – iškabinamos lauke. Armėnijoje laikas sustojo: čia dar yra kasetinių magnetofonų ir galima įsigyti garso įrašų kasetėse.

5. Restoranas „Mimino“ (Aleko Manukiano g. 7)

Ironiška, tačiau patys armėnai, kai nori pradžiuginti svečius, visuomet juos tempia ne į armėnų, o į gruzinų restoranus. „Mimino“ yra vienas jų. Čia šašlykų ir šviežių daržovių šventė. Jei tikitės išskirtinio gruzinų vyno, liaukitės: geriausi yra eksportuojami tolyn ir Kaukaze nepasilieka, todėl turbūt Panevėžio prekybos centre rasite kokybiškesnio gruzinų vyno nei čia, Gruzijos kaimynystėje. Gerkite armėnišką alų: daryklos perimtos užsieniečių ir gamina kokybišką produktą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Andrius Užkalnis
(16)
(6)
(10)

Komentarai (3)