Mokslininkai sunerimę dėl Visatos ateities: tamsioji energija ryja tamsiąją materiją  (14)

Portsmuto universiteto (Jungtinė Karalystė) ir Romos universiteto (Italija) mokslininkai aptiko ženklų, rodančių, jog tamsioji materija – tik hipotetiškai egzistuojantis objektas, teoriškai sudarantis apie 27 proc. Visatos masės – yra ryjama tamsiosios energijos – kito hipotetinio objekto, kuris sudaro daugiau nei 68 proc. Visatos masės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo atradimus mokslininkai publikavo recenzuojamame leidinyje „Physical Review Letters“. Žurnale minėtų universitetų kosmologai tvirtina, kad naujausi astronominiai duomenys yra palankūs idėjai, kad tamsiajai energijai sąveikaujant su tamsiąja materija, pirmoji „laimi“ ir suryja antrąją. O tai, panašu, lėtina kosmoso struktūrų augimą, rašoma Portsmuto universiteto pranešime.

Tyrimą atlikusios grupės narys, Portsmuto universiteto Kosmologijos ir gravitacijos instituto profesorius Davidas Wandsas, sakė: „Tai -fundamentalių erdvėlaikio savybių tyrimas. Vertinant kosminiu mastu, tai yra mūsų Visatos ir jos likimo tyrimas. Jeigu tamsioji energija auga tamsiosios materijos sąskaita, tuomet ateis laikas, kai Visata bus didelė, tuščia ir nuobodi, o joje be tuštumos nebus beveik nieko“.

„Tamsioji materija – tai Visatos struktūrų augimo pamatas. Mums matomos galaktikos yra pastatytos ant šio pamato. O mūsų tyrimo duomenys rodo, kad tamsioji materija nyksta, taip lėtindama kosmoso struktūrų augimą“, – aiškino kosmologas.

1998 metais kosmologijos srityje įvyko rimtų permainų. Mokslininkai paskelbė, kad Visata plečiasi didėjančiu greičiu. Pastovios tamsiosios materijos, išsklidusios po erdvėlaikį („kosmologinės konstantos“) idėja tapo standartiniu kosmologijos modeliu. Tačiau dabar Portsmuto ir Romos universiteto mokslininkai mano, jog rado geresnį tikrosios padėties nusakymą, įvertinantį ir energijos mainus tarp tamsiosios energijos bei tamsiosios materijos.

Kaip tyrimo pagrindą mokslininkai panaudojo duomenis iš daugybės astronominių apžvalgų, taip pat iš „Sloan Digital Sky Survey“. Šių apžvalgų atskleistą kosmoso struktūrų augimą jie palygino su įvairiais tamsiosios energijos modeliais.

Prof. D. Wandsas sakė: „Romos universiteto studentės Valentina Salvatelli ir Najla Said kelis vasaros mėnesius praleido mūsų universitete ir vertino naujausių stebėjimų pasekmes. Dabar duomenų turime daug daugiau nei turėjome 1998 metais. Panašu, kad Standartinio modelio jau nebepakanka visiems duomenims nusakyti. Manome, kad radome geresnį tamsiosios energijos modelį“.

„Nuo praėjusio amžiaus pabaigos astronomai vis tvirčiau įsitikina, kad kažkokios jėgos lemia Visatos plėtimosi greitėjimą. Paprasčiausias paaiškinimas buvo, kad tuštuma (vakuumas) pasižymi energijos tankiu, kuris yra kosmologinė konstanta. Tačiau dabar turime vis daugiau įrodymų, kad tas paprastas modelis negali paaiškinti viso astronominių duomenų spektro, kurį dabar doroja mokslininkai. Konkrečiai nepaaiškinamas yra kosminės struktūros, galaktikų ir galaktikų spiečių augimas – panašu, kad jis yra lėtesnis, nei prognozuota“, – savo tyrimo poreikį aiškino prof. D. Wandsas.

Tyrimą įvertinęs Mičigano universiteto (JAV) profesorius Draganas Hutereris sakė, kad astronomams šiuos rezultatus įvertinti reikėtų: „Mokslinis darbas atrodo labai įdomiai. Kai tik padaromas koks darbelis tamsiosios energijos srityje, mums reikia tai įsidėmėti, nes apie ją žinoma labai nedaug. Nors nepasakyčiau, kad rezultatai mane labai nustebino, kad jie nesutampa su paprasčiausiais modeliais, kuriuose tamsioji materija ir energija nesąveikauja. Jau kelis mėnesius buvo žinoma, kad bandant visus turimus duomenis priderinti prie paprasčiausio standartinio modelio susiduriama su sunkumais“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(31)
(4)
(27)

Komentarai (14)