Fizikai paaiškino, kodėl laikas gali tekėti tik viena kryptimi

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2014-12-07 00:29
Tikrai žavingas straipsnis, pasiilgstu tokiu, tarp begales apple/samsung reklaminiu ir politiniu straipsniu. Gražiai apibendrino visu mokslininku ir šiaip internautu keltas hipotezes, nors realiai nieko jie dar neišsprende, bet dirba tinkama linkme.
Myslius 2014-12-07 01:36
Sudetingumo didejimas yra laikinas reiskinys.
Shinigami 2014-12-07 11:02
Ką tuo nori pasakyti?
Myslius 2014-12-07 13:41
Kad siuolaikine geriausia teorija, siuo metu teigia, kad begant laikui sudetingumas sumazes ir viskas baigsis silumine mirtimi.
Shinigami 2014-12-07 16:33
Bet tai nereiškia, kad nėra tos teorijos šalininkų. Net dabar dar yra šalininkų neigiančių, kad tektoninės plokštės juda horizontaliai. Nors tai praktiškai jau įrodyta, bet... Tikėjimui įrodimai netrukdo. O laikas ir jo aiškinimas vis dar yra teorijos. Ir tikrai yra daug mokslininkų kurie galvoja kitaip nei tu ir nepritaria tavo teorijai. Todėl ir šis straipsnis buvo išspausdintas tokiame žurnale. Kitaip manau jo niekas ten nebūtu spausdyne, jei jau pirmoje pastraipoje meluotu. Niekada neteko girdėti teorijos apie šiluminę mirtį. Be to, tai yra tik teorija. O teorijos linkusios klysti arba visko neįvertinti. Juolab, kad viskas pastoviai sudėstinėja ir sudėstinėja ir nesimato to pabaigos.
Myslius 2014-12-07 17:18
Na yra ivairiu teoriju salininku. Daznai tokie teiginiai neturi juos patvirtinancios bazes. Kartais atrodo kad teigiama tam kad teigti, norint irodyti butent rezultata, nesvarbu kokiais budais. Na i krastutinumus geriau cia nesivelti. Tikejimas su mokslu nieko bendro neturi. Ka reiskia tik teorijos? Teorija yra didziausia pasitikejimo laipsni fizikoje turintis teiginys ar ju aibe, iskaitant: matematine baze, galimybe teikti prediction'us, bei eksperimentinius patvirtinimus. Dar yra hipotezes modeliai ir pan. Placiau: http://www.konstanta.lt/2013/01/hipotez ... r-teorija/ Na zinoma kad kaikurie mokslininkai galvoja kitaip. Cia beje ne mano teorija, cia yra mainstreem'o teorija, kuri gaunama ekstrapoliuojant siuolaikines teorijas i begalybe, gaunamas rezultatas - silumine mirtis. Savo nuomone/teorija turiu siuo klausimu, bet ja pasilaikysiu sau. Na susipazinimui galima paskaityti: http://www.konstanta.lt/2012/04/entropi ... s-desniai/ Rasti wiki, arxiv youtubej ar kitur, praktiskai kiekvienas mainstreem kosmologas ta teigia, nes mainstream teorija. Taip, teorijos linkusios klysti, pavyzdziui termodinamika neiskaiciuoja gravitacijos Taip, matomas ir sudetingumo didejimas, o kosmologai mato ir to sudetingumo didejimo pabaiga. Ir beje tu teisus, nesuprantu straipsnio, perskaiciau 2 kartus pries pirma kart komentuojant, ir dar karta po to.
Shinigami 2014-12-07 19:20
Straipsnio nesupratai todėl, kad tavo komentarai buvo parašyti taip tarsi neigtum straipsnį. Tai yra tu neigi laiko entropija. Bet straipsnis juk taip pat ją neigia. Kitaip sakant tu rašei tą pati ką rašo ir straipsnis tik taip tarsi prieštarautum straipsniui. Kosmologai mato sudėtingėjimo pabaiga tik todėl, kad jie žiūri tik į žvaigždes. Bet dabar sudėtingėjimas vyksta daug mažesniuose masteliuose. Prieš viska buvo tik vienas taškas kuriame buvo viskas ir kartu nieko. Po Big Bango pradėjo formuotis visata. Fizikos dėsniai. Paskui sudėtingėjimas sumažėjo iki galaktikų didžio. Nuo galaktikų sumažėjo iki žvaigždžių didžio. Tada iki planetų didžio. Galiausiai sudėtingėjimas perėjo į visai kita lygmenį. Gyvybės atsiradimą. Ir gyvybė pastoviai sudėtingėjo, kol atsirado žmogus. Dabar sudėtingėjimas pereina į dar naujesni lygmenį. Tai yra žmogus pradeda kurti vis sudėtingesnius mechanizmus. Kol visatos mastelio sudėtingėjimas pasieks savo riba praeis dar ne vienas milijonas metų. Per kuri žmogaus žinios ir galimybės gali išaugti pakankamai, kad galėtu pratęsti ir visatos sudėtingėjimą jei tik matys tame naudos.
ciklonas 2014-12-07 21:47
Mokslo paistalai mano nuomone.O gal visai neegzistuoja ir yra tik musu susikurtas iliuzinis inagis padedantis komplektuoti isgyvenamus momentus.
Myslius 2014-12-08 00:07
Na tik is dalies sutinku su darbo rezultatais. Kaip minejau, straipsnis ir darbas neiskaito to, kad entropija vel padides del black body radiacijos. Taip pat galima buti prisikabinti, jog tai ne gravitacijos jega laikinai mazina entropija sistemoje, o apskritai visos traukos jegos ta daro: gravitacija, stiprioji saveika, ir visos kitos kokios tik gali buti. Na gerai, nesikabinesiu, ner cia ko. Siaip cia visai gerai surasei. Kaip manai, kokiu budu galima pratesti ta visatos sudetingejima? Ar bent jau sustabdyti kad nekristu, kai laikas arteja iki begalybes p.s. priejau isvados kad kabinejimasis yra mastymo ir mokymosi sudetine dalis. Ne mano vieno cia kabinejimasi prie teoriju ir isvadu galima rasti.
zet 2014-12-08 10:34
o kodel kas nors laika apskritai laika turi varyti ? Gal bezdioneles ar raudonkepuraite ta laika varo ? Pagal stebejimus laikas atsiranda del judesio, tai musu, kaip zmoniu sugebejimas stebeti judesio skirtumus. Jokiu duomenu nera, kas itakoja ir kaip dar galetu buti. Dabar yra chaosas, bet gali buti ir visapusiskas simetrinis visatos pletimasis, bet ar nebutu laiko ? Na gal laiko nebutu, nes nebutu kam ji matuoti juokingi man apsrkitai tokie straipsniai. del to tasko didziojo sprogimo metu. Kas zino, ar ten buvo taskas, ar nesimetriskas dydis pakankamai mazas. Pagal viena teorija tai bedimensinis dydis, pagal stygu teorija susidauze dvi tarpvisatines plokstes, kas pateike energijos. Tai jei buvo nesimetriska pradzia, tai ir entropijos kitokie klausimai turi buti.
Shinigami 2014-12-08 10:48
Kaip ir tavo tolimesnės mintys Mintys ir idėjos yra mokslo dalis, nes be jų nebutu ir mokslo. Kažkur girdėjau, kad mokslas prasidėjo nuo filosofijos. Nes išpradžių atsirado susidomėjimas gamtos reiškiniais. Filosofinis jo priežasčių aiškinimas. Tada stebėjimas ir bandimas tuos reiškinius aprašyti formulėmis ir teorijomis. Kalbant apie laiką, tai klausimas kokiame mastelyje jis veikia. Vistos mastelije ar atomu mastelyje. Ar visuose masteliuose. Nes atomų judėjimui laikas taip pat yra reikalingas.
zet 2014-12-08 11:52
nuo matavimo priemoniu priklauso matavimo rezultatas. Kolkas mes laika galima suvokti tik per pokyti. Pokyti inicijuoja jegos, bet jei neigiamos jegos - tai neigiamas pokytis ? ar tai gaunasi neigiamas laikas ?
vytra 2014-12-08 12:20