Rastas būdas gydyti ligą, kuri išžudė daugiau nei visi karai kartu sudėjus  (0)

Tarptautinė mokslininkų grupė sukūrė perspektyvų junginį, kuris imuninei sistemai „parodo“, kurios kraujo ląstelės yra užkrėstos ir naikintinos nekenkiant grėsmės sveikoms ląstelėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau pradėtas ir šio junginio saugumo tyrimo su sveikais suaugusiais asmenimis planavimas.

Maliariją sukelia parazitas, kuris plinta per uodų įkandimus. Ši liga iki šių dienų yra viena iš didžiausių mirtinų grėsmių daugiau nei pusei pasaulio populiacijos. Pasaulio sveikatos organizacijos vertinimu, Afrikoje nuo maliarijos po vaiką miršta kiekvieną minutę. Įvairių šaltinių duomenimis, per 2010 metus ši liga nusinešė nuo 600 000 iki 1,24 mln. žmonių gyvybių.

Junginys (+)-SJ733 buvo sukurtas modifikuojant molekulę, kurią jau ankstesnio tyrimo metu atrinko Šv. Judo ligoninės mokslininkai – šios molekulės pagrindu pradėti aktyvūs potencialių vaistų nuo maliarijos tyrimai visame pasaulyje.

Tyrimo autoriai nustatė, kad (+)-SJ733 veikimas grindžiamas iki šiol neregėtu veikimo mechanizmu – sunaikinti parazitą paskatinant paties paciento imuninę sistemą sunaikinti maliarija užkrėstas kraujo ląsteles. Atlikus bandymus su pelėmis nustatyta, kad (+)-SJ733 per 24 valandas išnaikina 80 proc. visų organizme cirkuliuojančių parazitų, o per 48 valandas jų kiekis tampa nebeaptinkamu.

Pradėtas šio junginio saugumo tyrimų planavimas – tai yra pirma klinikinių tyrimų fazė, kurios metu vaistą vartoja kelios dešimtys sveikų suaugusių asmenų.

Laboratoriniai duomenys suteikia pagrindo manyti, kad šio junginio veikimo greitis ir mechanizmas turėtų sulėtinti parazito atsparumo vaistams vystymąsi ar apskritai panaikinti tokią galimybę. Iki šiol besivystantis maliarijos sukėlėjų atsparumas buvo viena iš rimčiausių kliūčių šios ligos gydyme.

„Mūsų tikslas – sukurti prieinamą, greito poveikio kombinuotą terapiją, kuri leistų maliariją išgydyti viena vaisto doze. Tyrimo. Mūsų rezultatai rodo, kad (+)-SJ733 ir kiti panašiai veikiantys junginiai yra labai patrauklūs pasaulinės maliarijos išnaikinimo kampanijos elementai. O tai reikštų be galo daug viso pasaulio vaikams, kuriems padėti yra pagrindinė Šv. Judo ligoninės užduotis“, - sakė vienas iš tyrimo autorių, R. Kiplinas Guy'us.

Surašius visą Plasmodium falciparum - agresyviausio iš visų maliarijos sukėlėjų – genomą paaiškėjo, kad (+)-SJ733 sutrikdo šių parazitų ATP4 baltymo veikimą. Šis baltymas formuoja siurblį, kuriuo parazitas reguliuoja savo natrio balansą – šalina natrio perteklių iš viduląstelinės terpės.

Mokslininkai pademonstravo, kad blokuojant ATP4 baltymą, maliarijos sukėlėjų užkrėstose kraujo ląstelėse įvyksta kaskada pokyčių, dėl kurių žmogaus imuninė sistema jas atpažįsta kaip naikintinas. Pasikeičia infekuotų ląstelių forma, jos susitraukia. Be to, jos tampa mažiau plastiškomis, joms pasireiški ir kiti požymiai, būdingi pasenusioms kraujo ląstelėms. Imuninė sistema į tokias ląsteles reaguoja tokiu pačiu būdu, kaip ir į įprastines pasenusias kraujo ląsteles – jas sunaikina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(30)
(3)
(27)

Komentarai (0)