Netoli Žemės skrieja kalno dydžio asteroidas (Video)  (0)

Rusų mokslininkai atrado 400 metrų skersmens asteroidą, kuris periodiškai pralekia pro mūsų planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia, kad tai įvyksta kas tris metus. Asteroidą atradęs Maskvos valstybinio universiteto astronomijos profesorius Vladimiras Lipunov nuramina, kad šis kosminis objektas (pavadintas „2014 UR116“) mums tiesioginės grėsmės nekelia. Bent jau kol kas...

Jis pasakojo, kad tikslią didelio asteroido orbitą apskaičiuoti yra ypač sunku, nes jų trajektorijos nuolat keičiasi dėl kitų planetų gravitacijos poveikio. Jeigu Žemė kada nors įtrauktų jį į savo gravitacinį lauką, įvyktų 1000 kartų galingesnis sprogimas, nei 2013 metais Čeliabinsko mieste įvykęs incidentas su autobuso dydžio asteroidu.

„Šio kosminio objekto egzistavimas įrodo, kaip mažai mokslininkai žino apie net artimiausius asteroidus. Privalome nuolat stebėti „2014 UR116“, nes net ir maža klaida skaičiavimuose gali sukelti rimtų pasekmių“, – teigė jis.

Apie 100 000 šalia Žemės skriejančių objektų, kurie gali kirsti mūsų planetos orbitą, yra pakankamai dideli, kad pridarytų nemažai bėdos mūsų planetai. Tik 11 000 yra įtraukti į katalogą ir akylai stebimi.

Vis dėlto, kad asteroidas „2014 UR116“ nekelia grėsmės, pripažįsta ir NASA: „Nors 400 metrų skersmens asteroidas aplink Saulę apskrieja per trejus metus ir vis periodiškai grįžta į Žemės kaimynystę, pavojaus nėra, nes per artimiausią šimtmetį priartėti prie Žemės mažesniu nei 5 mln. kilometrų atstumu jis neturėtų“.

Remiantis mokslininkų sudarytu kompiuteriniu modeliu, artimiausius 150 metų asteroidas į Žemę ar kitas Saulės sistemos planetas rėžtis neturėtų. Tačiau visa pasaulio astronomų bendruomenė pabrėžia didesnės bei efektyvesnės asteroidų aptikimo sistemos kūrimo būtinybę.

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(5)
(28)

Komentarai (0)