Titane užfiksuotas procesas – mįslė net NASA mokslininkams (Video)  (1)

NASA, ESA ir Italijos kosmoso agentūrai priklausantis zondas „Cassini“, stebintis Saturno palydovą Titaną, uždavė mįslę savo šeimininkams: didžiulėje Titano angliavandenilių jūroje jis užfiksavo keistą procesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Procesas vyko 260 kv. kilometrų plote vienoje iš didžiausių Titano jūrų – Ligeia Mare. „Cassini“ radaru tas pats procesas buvo stebėtas jau dukart, tačiau abu kartus jo išvaizda buvo skirtinga.

Paslaptingas vaizdas, kuris atrodo tarsi šviesi dėmė tamsiame skystos jūros fone, pirmąkart buvo užfiksuotas 2013 m. liepą. Mokslininkai buvo apstulbę kai pamatė, jog po kelių mėnesių infraraudonosios šviesos spektro fotoaparato užfiksuotuose mažesnės raiškos vaizduose tos dėmės jau nebebuvo. Dėl to kai kurie komandos nariai iškėlė hipotezę, kad tai buvo laikinas reiškinys. Tačiau 2014 metų rugpjūčio 21 dieną dar kartą praskridus pro Titaną ta pati dėmė vėl buvo matoma, o jos išvaizda per 11 mėnesių nuo paskutinio karto, kai ji buvo matyta, buvo pasikeitusi.

Radaro duomenis analizuojantys mokslininkai įsitikinę, kad tai, ką užfiksavo „Cassini“ - tai ne artefaktinis triukšmas ar klaidos duomenyse pasekmė, nors tai ir būtų paprastesnis paaiškinimas. Taip pat jie neturi pagrindo teigti, kad tai yra garavimo iš jūros rezultatas, nes Ligeia Mare kranto linija nepasikeitė.

Mokslininkai kėlė įvairias hipotezes – kad tai yra paviršiaus bangos, kylantys burbulai, paviršiumi plūduriuojančios kietos medžiagos, kietos medžiagos, suspenduotos po pat paviršiumi ir dar egzotiškesnių paaiškinimų.

Labiausiai tikėtinas įtarimas – kad šis objektas gali būti susijęs su Titano metų laikų kaita: šio palydovo šiauriniame pusrutulyje prasideda vasara. O tokių permainų stebėjimas yra vienas iš pagrindinių pailgintos „Cassini“ misijos tikslų.

„Mokslas mėgsta paslaptis, o šis paslaptingas objektas yra žavingas Titane vykstančių permainų pavyzdys. Tikimės, kad galėsime stebėti tų permainų raidą ir daugiau sužinoti apie tai, kas vyksta toje tolimoje jūroje“, - sakė „Cassini“ radaro grupės vadovas, NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos mokslininkas Stephenas Wallas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai (1)