Grandininės reakcijos eksperimentas: kaučiukinių gniūžčių chaosas (Video)  (2)

Šie įspūdingi ir linksmi kadrai yra ne tik pramoga akims, bet ir puiki iliustracija, kaip vyksta grandininė reakcija atominio sprogimo ar avarijos branduoliniame reaktoriuje metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiemos švenčių proga kito gerai žinomo gazuoto gėrimo gamintojas nufilmavo įspūdingą vaizdo eksperimentą – į pelėkautus paspendė... stalo teniso kamuoliukus. Patalpoje tokių pelėkautų buvo pristatyta tūkstančiai. Tada į šį potencinės energijos sklidiną patalpą buvo iššautas vienas stalo teniso kamuoliukas.

Kai jis pataikė į keletą pelėkautų, prasidėjo įspūdinga grandininė reakcija, primenanti visuotinį sniego gniūžčių karą. Vaizdo klipo autoriai praneša, kad eksperimente buvo panaudota 1 650 pelėkautų ir 1 840 stalo teniso kamuoliukų.



Beje, idėja nėra nauja. Dar 1957 m. Disnėjaus kompanija prodiusavo analogišką projektą, pavadinimu "Our Friend The Atom" (Mūsų draugas atomas") - žr. nuo 6:10 min.



Šis eksperimentas labai patiko mokslininkams – ne todėl, kad jis buvo labai informatyvus, o todėl, kad jį buvo labai smagu žiūrėti. Taip buvo linksminamasi ir Harvardo, ir St. Mary universitetuose, ir kitur. Daugiau šio eksperimento versijų rasite čia.
(32)
(3)
(29)

Komentarai (2)