Škotijoje atrastos žudikės-reptilijos liekanos (Video)  (0)

Motorinės valties dydžio reptilija, panaši į krokodilo ir delfino hibridą, kadaise klajojo jūrose aplink Škotiją. Vandens padaras gyveno maždaug prieš 170 mln. metų ir buvo identifikuotas radus fosilijas Škotijos Skye saloje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvis buvo 4,2 metrų ilgio ir plaukiojo šiltose sekliose jūrose aplink Škotiją Juros periodu, tyrėjus iš Edinburgo universiteto cituoja telegraph.co.uk. Tuo metu šie gyviai buvo maisto grandinės viršuje ir mito žuvimis bei ropliais.

Mokslininkai studijavo fosilijų dantų, slankstelio ir žasto kaulo fragmentus, kurie rasti saloje per pastaruosius 50 metų, ir nustatė keletą vandens gyvūnų pavyzdžių. Atrastos liekanos priklausė ichtiozaurams ir visiškai naujoms rūšims, kurios gyveno nuo ankstyvojo iki vidurinio Juros periodo.

Nauja rūšis – Dearcmhara shawcrossi, – pavadinta pagerbiant entuziastą Brianą Shawcrossą, kuris atgabeno pabaisos liekanas 1959 m. iš Bearreraigo įlankos.

Juros periodu didžioji dalis Skye salos buvo po vandeniu. Tuo metu sala buvo prisijungusi prie Didžiosios Britanijos ir priklausė sausumos masyvui, kuris palaipsniui atsiskyrė ir tapo Europa bei Šiaurės Amerika.

„Dinozaurų laikais Škotijos vandenyse plaukiojo dideli ropliai, kurių dydis prilygo motorinėms valtims, – sakė vyr. tyrėjas dr. Steve'as Bussate'as iš Edinburgo universiteto geologijos mokslų mokyklos. – Šių gyvių fosilijos yra be galo retos. Tik dabar pirmą kartą radome naujas rūšis, kurios buvo tik škotiškos.“

Skye sala yra viena iš nedaugelio vietų pasaulyje, kurioje randama liekanų iš Juros periodo vidurio. Mokslininkai sako, kad atradimai gali suteikti vertingų įžvalgų apie tai, kaip vystėsi povandeniniai ropliai.

Tyrimas išspausdintas žurnale „Scottish Journal of Geology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (0)