Žmonijos sekso istorija: nuo akmeninių falų iki vibratorių (N-18, Video)  (1)

Falo formos objektai tūkstančius metų buvo naudojami simboliškai – kaip priemonė padidinti vaisingumui bei atbaidyti piktąsias dvasias. Tačiau jie naudoti ir kaip sekso žaislai. Seniausiu iš jų laikomas 28 tūkst. metų senumo falas, neseniai rastas Vokietijoje. Jų buvo ne tik akmeninių – per kasinėjimus atrasta iš medžio, odos ir net kupranugario mėšlo pagamintų falų. Londono „Wellcome Collection“ galerijoje eksponuojamoje parodoje „Seksologijos institutas“ galima pamatyti įvairių ceremonijoms naudotų skulptūrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorikai rašė, jog jau senovės Egipto ir Graikijos gyventojai seksualinėms reikmėms naudojo neprinokusius bananus. Visgi pirmieji sekso žaislai atsirado anksčiau – apie 500 m. pr. Kr. Jie buvo gaminami iš medienos, odos ir akmens, kai kurie – net ir iš deguto.

Senovės Graikijos Mileto miesto pirkliai gamino ir pardavinėjo olisbais vadinamus objektus, turėjusius padėti moterims pasiekti orgazmą, kai jų vyrai būdavo išvykę.

Pagalbinės sekso priemonės naudotos ir Italijoje Renesanso laikais. Jos paprastai gamintos iš odos ir tepamos alyvuogių aliejumi.

Aukštesniųjų klasių atstovai savo auksinius ir sidabrinius sekso žaislus netgi rodydavo kitiems.

Visgi šių priemonių populiarumas smuko dėl pasakojimų, jog jas naudojant skauda. Pirmieji netikri peniai pasiekė Didžiąją Britaniją tik XVI a.

Paroda skirta supažindinti

Vienas iš „Seksologijos instituto“ kuratorių Honoras Beddardas teigė, jog parodoje detaliai pristatoma žmonijos žinių apie seksą raida.

„Čia parodoma įvairi informacija, meno kolekcijos ir liudijimai, taip pat daiktai tų žmonių, kurie metė iššūkį išankstinėms nuostatoms apie seksą, – sakė jis. – Paroda pasakoja žmonių istorijas, susijusias su seksualine patirtimi.

Atskleidžiamas mūsų vis besikeičiantis supratimas apie seksualinį identitetą.“

Parodoje eksponuojama reta medžiaga iš archyvų, su seksu susijusi erotika, filmai, fotografija, medicininės priemonės, etnografija.

Nesutaria dėl paskirties

2005-aisiais Vokietijoje, Švabijos Alpių urve buvo atrastas 20 cm ilgio ir 3cm pločio akmeninis objektas.

Priešistorinis objektas pagamintas iš 14 akmens fragmentų. Jo amžius – apie 28 tūkst. metų.

Ekspertai dėl jo dydžio mano, kad tai gali būti seniausias kada nors rastas sekso žaislas. Visgi jis galėjo būti naudojamas ir trupinti titnagui.

Per XX a. kasinėjimus Didžiosios Britanijos grafystėje Dorsete atrasta įvairių dirbinių iš kitų medžiagų, pavyzdžiui ragų, gyvūnų ir žmonių kaulų, titnago, kreidos.

Tarp jų buvo ir 10 cm ilgio falo formos objektas iš kreidos. Jo paskirtis nežinoma.

Dirbiniai nebuvo naudojami tik pasiekti seksualiniam pasitenkinimui.

Kai kuriose pagonių kultūrose į moters orgazmą žiūrėta kaip į auką vaisingumo dievams. Falo simbolis buvo populiarus senovės Romoje.

Turėjo atbaidyti piktąsias dvasias

Statulos su vaisingumo dievu Priapu, turinčiu didžiulį falą, buvo statomos sodų apsaugai, jos turėjo užtikrinti geresnį derlių.

Priapas graikų mitologijoje vaizduojamas su didžiule, visada erekcijos būsenoje esančia varpa. Iš čia kilo ir ligos pavadinimas – priapizmas.

Priapizmas yra nuolatinė, neretai skausminga erekcija. Ji trunka kelias valandas, retkarčiais – kelias savaites.

Priapo varpos formos bronzinis amuletas irgi eksponuojamas „Wellcome Collection“.

Falo formos amuletų rasta net Pompėjos griuvėsiuose. Manoma, kad jie laikyti piktąsias dvasias atbaidančiais simboliais. Falas turėjo užtikrinti dievišką apsaugą.

VI a. pr. Kr. Turkijos gyventojai manė, kad lytiniai organai turi ypatingų galių. Jų skulptūros naudotos atbaidyti blogiui ir nesėkmėms.

Vibratoriai – isterijos gydymui

Daug vėliau, XVIII a., Prancūzijoje pagamintas pirmasis vibratorius, pavadintas „Tremoussoir“. Jis buvo rankiniu būdu prisukamas prietaisas.

1869-aisiais amerikietis George'as Tayloras sukūrė garo jėga varomą įrenginio versiją. Pirmasis elektromechaninis vibratorius pagamintas 1880-aisiais.

Buvo manoma, jog šie prietaisai skirti ne malonumui, o susitvarkyti su moters isterija.

XIII a. gydytojai nemanė, jog moterys turi lytinį potraukį. Buvo teigiama, kad jos sekso žaislus turėtų naudoti norėdamos atsipalaiduoti.

Gydytojai dar XX a. vibratoriais stimuliavo klitorį, kad išgydytų isteriją.

Isterijos požymiais buvo laikomi nerimas, nemiga, nervingumas ir erotinės fantazijos.

Vienas iš senovinių vibratorių – ir „Wellcome Collection“ parodoje.

Pirmieji guminiai peniai pasirodė maždaug 1850-aisiais. Jie filmuose matomi nuo XX a. ketvirtojo ir penktojo dešimtmečio.

Tuo metu jie buvo vadinami ne sekso, o vedybinio gyvenimo pagalbinėmis priemonėmis.

„Amžiaus pradžioje iš esmės atsirado dvi vibratorių produktų linijos, – aiškino technologijos istorikė Rachel Maines. – Viena buvo gydytojams, o kita – vartotojams. Gydytojams labai nepatiko vien mintis apie tai, kad yra plačiajai visuomenei skirtų vibratorių.

Jie buvo gana nebrangūs, kai kurie atrodė kaip plaktuvai. Šie vibratoriai buvo skirti neturintiems elektros. Buvo ir maitinamų baterijomis.

Sukurta ir vandeniu varomų – juos buvo galima prijungti prie vandens čiaupo.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Dorotėja Noreikaitė
(18)
(10)
(8)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: