Lidso universiteto tyrėjas nustebino fotokonkurso žiuri komisiją ypatingu kadru  (0)

Čia – ne povandeninio rifo koralai ir ne sausi pusryčiai ant grindų. Lidso universiteto Medicinos mokyklos tyrėjas Fraseris Macrae paskelbtas nacionalinio fotografijos konkurso nugalėtoju už štai šią nuotrauką, kurioje įamžintas mūsų kūnuose esantis... Kas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kraujas. Tiksliau, nuotraukoje nufotografuotas kraujo krešulys ir jį sudarančios dalelės. „Kraujo krešėjimas“ – taip pavadinta jo kompozicija, kurioje pateikiamas detalus kraujo krešulio vaizdas, matomas pro mikroskopą. Dėl tokių krešulių gali ištikti infarktas arba insultas.

Pilka masė nuotraukoje – sukrešėjęs kraujas, kuriame matyti aibė įvairiausių kraujo ląstelių – jos vaizduojamos skirtingomis spalvomis. Iš pradžių naudojantis elektroniniu mikroskopu buvo padaryta nespalvota krešulio nuotrauka, o tada kraujo ląstelės buvo nuspalvintos pagal jų tipą: eritrocitai arba raudonieji kraujo kūneliai čia – raudoni, trombocitai – žydros, o baltieji kraujo kūneliai leukocitai čia vaizduojami violetiniai, mėlyni, žali ir geltoni.

„Aš – ir menininkas, ir mokslininkas, – kalbėjo nuotraukos autorius. – Norėjau pasidalinti šiuo nepaprastu vaizdu su kitais, pademonstruoti, kokių netikėtų grožybių galima rasti atliekant tyrimus. Nepaprastai džiaugiuosi, tapęs konkurso nugalėtoju – visų nuotraukos šiemet buvo nuostabios.“

F. Macrae tyrinėja, kaip kūne susidaro krešuliai. Su kolegomis jis mėgina išsiaiškinti, kodėl širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių žmonių krešulių struktūra būna kitokia – krešuliai būna tvirtesni ir sunkiau suskaidomi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai (0)