Gepardai – lėtesni, nei iki šiol manyta  (0)

Gana ilgai gepardais buvo žavimasi dėl jų nepaprasto spartumo, dešimtmečius tikėta, kad jie gali išvystyti net 112 km/h greitį, tačiau Davido Attenborougho tyrimai tai paneigia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mitas, kad gepardai gali pasiekti 112 m/h, paplito, kai fotografas Kurtas Severinas atliko eksperimentą su apverstu dviračiu ir valu, gepardus viliodamas mėsa kvepiančiu maišeliu. Fotografas naudojo chronometrą ir pistoletą, kad apskaičiuotų, kiek laiko gepardui reikia įveikti 73 metrus. Labai greitai jo rezultatai buvo priimti kaip mokslinis faktas. Vis dėlto D. Attenboroughas išsiaiškino, kad didžiausias gepardų greitis yra 93 km/h, tačiau tai, anot jo, ne mažiau įspūdinga! Didžiausias jų privalumas – sugebėjimas itin greitai pajudėti iš vietos, net keturis kartus greičiau nei sugeba žinomas sprinteris Usainas Boltas.

Vedėjas D. Attenboroughas, kurio karjera televizijoje prasidėjo 1952 m., kai jis prisijungė prie BBC komandos, puikiai jaučiasi šalia gyvūnų, o tai tik įrodo vienas dokumentinio filmo kadras, kai jis filmavosi šalia gepardo, kuris murkė ir laižė vedėjo kelius.

Anot jo, nauji ir tikslesni gepardų greičio matavimai buvo atlikti, pasitelkus aukštų technologijų duomenų rinkimo apykakles, kurioms naudojamos saulės baterijos ir GPS, padedantis sekti gyvūnų judesius.

Tyrėjai surinko duomenis iš 367 gepardų medžioklių epizodų ir išsiaiškino, kad didžiausias jų pasiektas greitis buvo 93 km/h.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(32)
(0)
(32)

Komentarai (0)