Visa tiesa apie „atpildo ginklą“ (Video)  (8)

Pirmasis žmogaus sukurtas aparatas, įskriejęs į kosminę erdvę, buvo Antrojo pasaulinio karo pradžioje vokiečių sukonstruota mažo nuotolio kovinė balistinė raketa V-2. „Vergeltungswaffe-2“ - „atpildo ginklas 2“ - taip ją vadino naciai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raketą pradėta kurti apie 1937m. Ši raketa pirmoji viršijo 80 km aukštį, o vėliau patobulinta galėjo pakilti ir 200 km virš žemės. Šis aparatas žymėjo svarbų technologinį proveržį - tai buvo prototipas vėlesnių raketų nešėjų, kurios pakėlė į kosmosą žmogų ir nuskraidino jį į mėnulį.

Vis dėlto karo metu tai buvo bauginantis mirtį nešantis ginklas. Vermachtas link sąjungininkų teritorijų paleido per 3000 V-2 raketų, kurių dauguma pataikė į Londono ir Antverpeno miestus. Per šias atakas žuvo apie 7 000 kariškių ir civilių, o dar 12 000 žmonių (daugiausia koncentracijos stovyklų kalinių) žuvo gamindami raketas.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, amerikiečių, sovietų ir britų vyriausybės, surengusios slaptas operacijas, įgijo V-2 raketos techninius brėžinius ar sulaikė pačius mokslininkus, dirbusius prie šių raketų, ir jais pasinaudojo, gamindami savo pačių raketas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(55)
(6)
(49)

Komentarai (8)