Keturi paleidimai per aštuonias dienas: kam rengiasi Rusija?  (14)

RF Gynybos ministerija raportavo apie sėkmingus jūroje besibazuojančių tarpkontinentinių raketų RSM-54 „Sineva“ bandymus. Tai buvo ketvirtasis raketos paleidimas per pastarąsias aštuonias dienas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nemažai NATO šalių karinių ekspertų šiuos bandymus prilygino rusiškų strateginių bombonešių skrydžiams virš Europos ir išsakė nuogąstavimus dėl nemenko Rusijos karių aktyvumo augimo.

Leidinio Barents Observer nuomone, per 72 valandas Rusija „išbandė visą branduolinę triadą“ – strateginius bombonešius, povandeninius laivus ir tarpkontinentines balistines raketas.

Rusijos ekspertai situaciją vertina atsargiau, bet sutinka su kolegomis, kad Rusija koncentruojasi į savo branduolinių pajėgumų stiprinimą.

Paleidimas po paleidimo

Spalio 29 strateginio povandeninio laivo „Jurijus Dolgorukis“ įgula sėkmingai iššovė tarpkontinentinę balistinę raketą „Bulava“. Ekspertai pažymi, kad šį paleidimą galima pavadinti tokių raketų serijinės gamybos kokybės patikrinimu. Iki 2020 metų planuojama pastatyti aštuonis povandeninius laivus, raketų „Bulava“ nešėjus.

Kitą dieną oro erdvės ir kosminės gynybos dalinys raketa nešėja sėkmingai į orbitą iškėlė ryšių palydovą.

Po to į Kamčiatką iš Plesecko kosmodromo nuskriejo raketa „Topol-M“ su branduolinio įtaiso imitatoriumi.

Ir galų gale, trečiadienį, Šiaurės laivyno povandeninio laivo „Tula“ ekipažas iš povandeninės padėties paleido raketą „Sineva“. Nuskrieję kelis tūkstančius kilometrų, koviniai raketos blokai Kura poligone sunaikino taikinius.

Raketinis kompleksas D-9РМ su raketa „Sineva“ į ginkluotę įtrauktas 1986 metais. Nuo 1996 raketų RSM-54 gamyba buvo nutraukta. Tačiau 2007 metais po modernizacijos raketą vėl įtraukė į ginkluotę.

„Tai buvo ne unikalus, bet labai svarbus paleidimas, – mano karinis ekspertas Aleksandras Golcas. – „Sineva“ buvo paleista iš projekto 667BRDM povandeninio laivo „Delfin“. Tai gan sena konfigūracija. Tuo pat metu šiame povandeniniame laive buvo įtaisytos modernizuotos raketos. Labai svarbu patikrinti, kaip visa tai dera ir sąveikauja“.

Pavojingas žaidimas

Dėl Ukrainos krizės, Rusijos ir Vakarų santykių įtampa auga.

Kai kurie ekspertai įsitikinę, kad Rusija gali pradėti vykdyti vis rizikingesnę branduolinę politiką. Pasipriešinimui Vakarams Maskva dabar turi daug mažiau išteklių, nei Sovietų Sąjungos klestėjimo laikais.

„Įdomu, kad dešimtajame dešimtmetyje ir šio tūkstantmečio pradžioje Rusijos lyderiai nesyk skundėsi, kad nepaisant turimų branduolinių pajėgų, jų niekas. Bet juk tada Vakarai manė, kad Rusijos lyderiai pakaltinami. Kuo adekvatesniais laikė mūsų lyderius, tuo mažiau dėmesio kreipė į mūsų branduolinį potencialą. Normalus žmogus raudonojo mygtuko nepaspaus, juk taip? Dabar toks Vakarų užtikrintumas susilpnėjo. Ir Maskvai tai, žinoma, į naudą“, – sako Aleksandras Golcas.

Klausimo kaina

Pinganti nafta ir sparčiai pingantis rublis gali suduoti kariniam Rusijos biudžetui. Tačiau strateginių branduolinių pajėgų ir branduolinės gynybos pajėgų finansavimas vargu ar nukentės nuo besiartinančių ekonominių problemų.

Pagal valstybinę Rusijos ginklavimosi programą, aukščiausias prioritetas yra būtent strateginių branduolinių pajėgų vystymas, antroje vietoje – oro erdvės ir kosmoso gynyba, trečioje – vieningos kosminės sistemos vystymas.

O štai sausumos pajėgų, oro desanto dalinių ir jūros pėstininkų modernizacija gali sulėtėti. Pagrindinę jų atnaujinimui skirtą lėšų dalį buvo planuojama paskirti būtent 2015 metais. Dabar virš šios iniciatyvos pakibo klaustukas.

„Asmeniškai nemanau, kad toks prioritetų išdėstymas pateisinamas“, – BBC sakė karo ekspertas, atsargos pulkininkas Viktoras Murachovskis.

„Operacijose realiai dalyvauja būtent bendros ir specialios paskirties pajėgos, tai mums parodė ir Čečėnija ir karas Pietų Osetijoje, ir įvykiai Kryme. Vadinasi, jiems ir pirmiausia ir reikia skirti dėmesį ir finansavimą. O dabar Gynybos ministerija daugiausiai lėšų skiria pasipriešinimui branduolinei grėsmei, kuri daug kartų menkiau tikėtina“, – svarsto Murachovskis.

Pagal kitą požiūrį, dabartinėmis karo sąlygomis bendros paskirties pajėgos gali įveikti priešą lokaliame, daugių daugiausiai – regioniniame konflikte. Tačiau bet kokios rimtesnės priešpriešos bus laimimos tik naudojant branduolinius ginklus.

Ekspertų duomenimis, per artimiausius mėnesius Rusija turėtų įvykdyti dar keletą įvairių tipų strateginės ginkluotės raketų paleidimų.


Ольга Ившина
www.bbc.co.uk

(38)
(10)
(28)

Komentarai (14)