Šaltąjį karą prisimenant: nufilmuotas vienas įspūdingiausių vandenilinės bombos sprogimų (Video)  (8)

Štai taip atrodė panoraminiai kadrai virš Bikinio atolo Ramiajame vandenyne sprogus vandenilinei bombai "Redwing H-Bomb". Operacija "Raudonsparnis" ("Redwing") buvo 17-os JAV branduolinių sprogdinimų serija, vykdyta 1956 m., nuo gegužės iki liepos mėnesio. Bandymų poligonais buvo pasirinkti Bikini ir Enevetako atolai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinė operacijos užduotis – išbandyti naują, antros kartos termobranduolinį ginklą. "Raudonsparnio" metu buvo pademonstruota pirmoji iš oro numetama vandenilinė bomba "Cherokee".
"Raudonsparnis" taip pat buvo atsakas sovietų atominiam progresui: pirmąją istorijoje vandenilinę bombą rusai spėjo išbandyti kur kas anksčiau – 1953 m. rugpjūčio 12 d.



Visa tai – dalis Šaltojo karo, kuris, kaip vos prieš keletą mėnesių galvojo daugelis žmonių, jau seniai pasibaigė. Dabar to nepasakysi.

Įtampai tarp Rusijos ir NATO didėjant, kaimynė iš rytų jau žongliruoja branduoliniais žaisliukais. Rusija planuoja Altajuje atlikti plataus masto branduolinius manevrus, o prieš keletą dienų iš povandeninio laivo sėkmingai paleido naują branduolinę raketą "Bulava", kuri planuotą taikinį pasiekė nepriekaištingai.

Raudonosios Armijos flotilės vadas, admirolas Viktoras Čirkovas atskleidė, kad raketa buvo paleista iš Baltosios jūros ir po kelių minučių sunaikino Rusijos federacijos tolimuosiuose rytuose buvusį taikinį. "Bulava" gali skristi maždaug 8 tūkst. km/val. greičiu, o branduolinę mirtį paskleistų nuo 6 iki 10 branduolinių galvučių.

Ar naujos raketos ir nauji bandymai reiškia naujos ginklavimosi eros ir naujo Šaltojo karo pradžią? Spręsti kol kas per anksti. Pagal tarptautinę sutartį, JAV savo raketinio arsenalo naujais ginklais nepildė – tik apsiribojo senų Minuteman III (ISBM) ir Trident II (SLBM, "Bulava" atitikmuo) tipo raketų modernizavimu. Šio tipo raketoms – kelios dešimtys metų. O štai Rusija, kaip aiškėja, per tą laiką kūrė naujus ginklus. "Bulava" Rusijos povandeniniuose laivuose atsirado 2013 m. Panašu, kad jomis dabar apginkluoti ir dideli kariniai laivai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (8)