Japonas sukūrė interaktyvųjį visų Žemėje įvykdytų atominių bandymų videožemėlapį (Video)  (5)

Nuo tada, kai JAV ant Hirosimos ir Nagasakio numetė atomines bombas, planetoje iš viso įvykdyti 2056 branduoliniai bandymai. Kad pademonstruotų atominių eksperimentų mastą ir plėtros apimtis, japonų menininkas Isao Hašimoto (Isao Hashimoto) sukūrė paprastą, tačiau tiesiog fantastišką dalyką – interaktyvų mūsų planetos videožemėlapį, kuriame paeiliui sprogsta visi 2056 branduoliniai užtaisai nuo 1945 iki 1998 m.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-10-25 Japonas sukūrė interaktyvųjį visų Žemėje įvykdytų atominių bandymų videožemėlapį (Video)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio videožemėlapio demonstracijos pradžioje žiūrovas nukeliamas į JAV, kur įsižiebia pirmas mėlynas skrituliukas. Tai – pirmasis Žemėje įvykdytas branduolinis bandymas. Tada žiūrovas perkeliamas į Japonijos salas, kur įsižiebia dar du mėlyni skrituliukai – virš Hirosimos ir Nagasakio susprogdintos atominės bombos.

Toliau sufokusuojamas visos planetos žemėlapio vaizdas ir jame, bėgant metams ir mėnesiams, įsižiebia nauji rutuliukai – jie žymi vietas, kur buvo sprogdinami atominiai užtaisai. Virš žemėlapio rodomi metai ir mėnesiai, taip pat valstybių, kurios vykdo sprogdinimus, vėliavos, o šalia jų – įvykdytų sprogdinimų skaičius. Po žemėlapiu, dešiniajame kampe – bendras visų Žemėje įvykdytų branduolinių sprogimų skaičius.

Jei šeštajame XX a. dešimtmetyje žybteli vos vienas, kitas rutuliukas (Šiaurės Amerikoje, Ramiajame vandenyne, Eurazijos centrinėje dalyje), tai septintajame dešimtmetyje prasideda tikra žybsnių kruša. Videožemėlapyje užfiksuoti visi branduoliniai sprogimai iki 1998 m. Per tą laiką JAV įvykdė 1032 atominius sprogimus.

Japonų menininkas I. Hašimoto tinklalapiui „Wired.com“ pasakojo, kad projektą pradėjo 2003 m., o videožemėlapį sukūrė tam, kad pasaulis pamatytų ir suvoktų tikrąjį įvykdytų branduolinių bandymų ir branduolinio ginklavimosi tendencijų mastą.

I. Hašimoto gimė 1959 m. ir studijavo Tokijuje, dirbo muziejaus kuratoriumi.

Kadangi videožemėlapis baigiasi 1998 m., jame neužfiksuoti Šiaurės Korėjos įvykdyti branduoliniai bandymai, pirmasis iš kurių įvykdytas 2006 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(3)
(6)

Komentarai (5)