Užburiantis Paukščių Tako erdvėlapis mūsų galaktiką rodo naujoje šviesoje  (0)

Paukščių Tako galaktika yra sudaryta ne tik iš žvaigždžių. Naujame mūsų galaktikos erdvėlapyje yra įtrauktos ir įvairios dujos, dalelės bei magnetinis laukas. Visa tai perteikta ypatingu raiškumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji Paukščių tako galaktikos erdvėlapiai yra paremti stebėjimais, kuriuos darė Europos kosmoso agentūros Plancko kosmoso observatorija. Jie mūsų galaktiką parodo keturiais skirtingais spalviniais signalais, kurie, sudėjus juos į vieną mozaiką, sukuria užburiantį vaizdą. Plancko palydovas savo misijos metu stebėjo seniausią mūsų Visatoje sklindančią šviesą. Naujuose erdvėlapiuose raudona spalva rodo dulkes, geltona – dujas, žalia – aukštos energijos daleles, o mėlyna – galaktikos magnetinį lauką. „Plancko palydovas gali matyti labai seną šviesą dar nuo mūsų galaktikos gimimo, taip pat dujas ir dulkes galaktikoje ir labai daug ką tarp jų arba tiesiogiai, arba panaudojant senosios šviesos poveikį“ – sakė projekto mokslininkas Charlesas Lawrence'as iš NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos.

Plancko palydovas buvo sukurtas tam, kad aptiktų mikrobangų šviesą. Jis yra jautrus kosminiam mikrobangų fonui arba šviesai, likusiai dar nuo Didžiojo sprogimo. Palydovo kosminių mikrobangų tyrimai padeda mokslininkams atsakyti į klausimus apie labai ankstyvąsias Visatos dienas, tokius kaip kada susiformavo pirmoji žvaigždė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(35)
(0)
(35)

Komentarai (0)