Slapta operacija Maskvoje: mėginama gelbėti Lenino mumiją  (9)

Garsusis mauzoliejus Raudonojoje aikštėje – uždarytas. Kaip teigia Maskvos valdžia, planiniams darbams iki balandžio 16-osios. Bus tvarkoma Vladimiro Lenino mumija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-03-05 Slapta operacija Maskvoje: mėginama gelbėti Lenino mumiją  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistai atnaujins balzamuoto kūno išvaizdą. Galimas daiktas, kad bus pakeistas jo kostiumas.

Populiarus leidinys „Sobesednik“ pasidomėjo, kas ten vyksta. Tačiau už mumijos išsaugojimą atsakingas specialusis Rusijos gydomųjų ir aromatinių augalų institutas kategoriškai atsisakė ką nors komentuoti. Oficiali dingstis – visuomenės informavimo įstatymo 40 straipsnis.

Jis suteikia teisę neatsakyti į žurnalistų klausimus tais atvejais jei būtina išsaugoti valstybinę ar komercinę paslaptį.

Kelis nereikšmingus faktus apie mumijos gelbėjimą suteikė kita žinyba – Federalinė apsaugos tarnyba.

Ji patikino, kad naujoji V.Lenino drabužių forma liks tokia, kokia buvo anksčiau. Dar iki Antrojo pasaulinio karo revoliucijos vadas buvo perrengtas: karinis munduras pakeistas civiliu kostiumu.

Praėjus daugybei dešimtmečių sunku rasti pakaitalą. Ieškoma naujo švarko pasiuvimui analogiškos medžiagos. Kostiuminę praėjusio amžiaus pavyzdžio medžiagą – šveicariškąjį liustriną, smulkiais taškais išmargintą kaklaraištį, kurį siuvėjai vadino „leniniškuoju“) rusams sudėtinga dar ir dėl ekonominių sankcijų. Savi taip siūti nemoka, iš svetur atvežti sudėtinga, o gal net ir ideologiškai ydinga.

Naujo švarko pasiuvimui reikalingus išmatavimus valdžia patikėjo spec. tarnybų patikrintiems siuvėjams. Be to, darbui paprastai dar pasitelkiama 12 specialistų, – fizikų, chemikų, medikų, biologų, atsakingų už mauzoliejaus įrangą – šviesą, šildymą, orą, mikroklimatą.

Mumiją balzamuojančios medžiagos sudėtis laikoma paslaptyje jau beveik 100 metų. O darbai, padedantys išlaikyti kūną mauzoliejuje, įvairiais vertinimais kasmet kainuoja iki 3 mln. rublių (apie 43 tūkst. eurų).

Dešimtame dešimtmetyje finansavimas nutrūko dėl ekonominių problemų, bet entuziastai sukūrė V.Lenino mauzoliejaus fondą, į kurį plaukia aukotojų pinigai.

Prieš porą metų buvo sugrąžintas centralizuotas finansavimas. Tuo pačiu mauzoliejui suteiktas slapto valstybinio objekto statusas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(24)
(-4)

Komentarai (9)