Įdomiausios mokslo savaitės naujienos  (2)

Ryškiausi praėjusios savaitės pasiekimai – kvantinių būsenų perkėlimas be pačių dalelių, proveržis bevieliame energijos perdavime ir vaistai Alzheimerio pacientams


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fizikai šią savaitę nenuobodžiavo – Kinijoje besidarbuojanti komanda pademonstravo kvantinę komunikacijos schemą, perduodančią kvantines būsenas, bet neperduodančią fizinių dalelių. Jie parodė, kad įmanoma, panaudojant susietumą nusiųsti kvantinę informaciją tarp dviejų nutolusių taškų, be būtinybės siųsti dar ką nors. Be to, astrofizikų komanda aptiko galimą kosmologijos teorijos spragą, pateikiančią „ličio problemos“ įžvalgas. Tiesioginiai matavimai, naudoti tikrojo ličio kiekio visatoje apskaičiavimui, su teorija nesikirto, ir dabar Université Savoie Mont Blanc komanda spėja, kad problema gali sietis su elektromagnetinių kaskadų teorija.

Kitos kosmoso naujienos – rastos naujos nykštukinės galaktikos, skriejančios apie Paukščių Taką ir Kinijos komanda pranešė, kad Yutu mėnuleigis parodė, kad Mėnulio geografija sudėtingesnė, nei manyta – jo radaras aptiko mažiausiai devynis skirtingus uolienų sluoksnius. O NASA paaiškino, kaip jos revoliuciniai jonų varikliai nuskraidino zondą iki Ceres. Tuo tarpu kita tyrėjų komanda rado įrodymų, kad Paukščių Takas gali būti daug didesnis, nei manyta anksčiau – gal net 50 procentų didesnis.

Kitos naujienos – Vanderbilto universiteto mokslininkai sukūrė tinklo teoriją, naujai nušviečiančią sąmonės atsiradimą. Tyrinėdama sąmoningai mąstančio žmogaus smegenų zonų tarpusavio bendravimą ir pritaikiusi , komanda mano atradusi būdą parodyti, kad mąstymas yra ne kas kita, kaip platus smegenų zonų komunikavimas. Be to, Japonijos aeronautikos tyrimo grupės (JAXA) tyrėjų komanda paskelbė atlikę bevielio energijos perdavimo proveržį – jie rado būdą naudoti mikrobangas perduoti 1,8 kW energiją oru į imtuvą už 55 metrų, potencialiai atverdama duris visiškai naujam Saulės energijos gavimo būdui.

Ir galiausiai, džiugios naujienos vaikų bumo kartai ir jų bendraamžiams, tyrėjų komanda rado vaistą, atstatantį smegenų funkciją ir atmintį ankstyvose Alzheimerio ligos stadijose. Kol kas tai gali būti naudinga pacientams, turintiems didelę susirgimo išsivystymo riziką.


Bob Yirka
phys.org

(40)
(0)
(40)

Komentarai (2)