Australijoje aptiktas, manoma, didžiausias pasaulyje meteorito išmuštas krateris  (0)

Australijos mokslininkai mano atradę didžiausio žinomo meteorito išmušto kraterio pėdsakus Žemėje – jis yra centrinėje Australijos dalyje, rašo abc.net.au.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų grupė, kuriai vadovavo dr. Andrew Gliksonas iš Australijos nacionalinio universiteto, sakė, kad du labai seni krateriai, esantys Australijos centrinėje dalyje, iš tikrųjų yra palikti vieno meteorito, skilusio į dvi dalis.

„Panašu, kad tai yra dvi didelės struktūros, kurių kiekvienos dydis yra apie 200 kilometrų. Tai sujungus gautųsi 400 kilometrų dydžio struktūra, kuri yra didžiausia iš visų žinomų Žemėje“, – Australijos leidiniui sakė mokslininkų grupės vadovas.

„Šio meteorito pasekmė galėjo būti masinis išnykimas, tačiau kol kas nežinome, kada tas smūgis įvyko – vis dar bandome tai išsiaiškinti“, – pridūrė dr. A. Gliksonas.

Abiejose meteorito kritimo vietose randama medžiaga yra identiška – mokslininkams tai yra pagrindas manyti, jog tai yra ženklas, kad taip yra dėl to, kad tai yra tas pats meteoritas.

Per milijonus metų akimi regimi kraterio pėdsakai išnyko, tačiau geoterminių gręžinių tyrimai atskleidė šio ir kitų Australijos regionų – Pietų Australijos, Kvynslendo, Šiaurinės teritorijos slaptą istoriją.

„Kitas tyrimų etapas bus išsamesni tyrimai. Viliamės ištirti Žemės plutos giliųjų sluoksnių seisminius pokyčius. Informacijos apie juos po Cooperio baseinu ir Wartburtono baseinu neturime, o mūsų seisminė informacija siekia iki penkių kilometrų, be to, turime seisminės tomografijos ir magnetinių laukų tyrimo duomenų.

„Mantija po ištirta teritorija sudaro iškilusį kupolą, o tai yra labai daug žadanti didelio įvykio indikacija“, – sakė mokslininkas.

„Kai daugiau sužinosime apie šio kraterio amžių, sužinosime ir ar jis nekoreliuoja su kuriuo nors iš stambesnių masinių išnykimų. Šiuo metu visų atsakymų neturime, bet susidomėjimo tyrimu yra daug – žmones labai domina, ar šis smūgis turėjo įtakos dinozaurų išnykimui“, – sakė A. Gliksonas.

Tyrimo rezultatus publikavo recenzuojamas geologijos žurnalas „Tectonophysics“.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai (0)