Aliaskos miestelyje visi gyventojai – to paties namo kaimynai (Video)  (3)

Mažų miestelių ir kaimų gyventojai dažnai visi vieni kitus pažįsta. Bet Aliaskos miestelis Vitjeris yra išskirtinis. Beveik visi čia gyvenantys žmonės – daugiabučio kaimynai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vitjerio miestelį supa įspūdinga kalnų ir jūros panorama. Bet patekti į jį nelengva. Čia veda tik vienas kelias – ilgiausias tunelis Šiaurės Amerikoje. Siauras tunelis tęsiasi dvi su puse mylios (4 km) ir juo galima važiuoti tik į vieną pusę. Eismo kryptis tunelyje keičiasi kas pusvalandį. Negana to, naktimis šis tunelis yra visiškai uždaromas. Vienintelis miesto daugiaaukštis namas vadinamas „Begich Tower“. Jame ir gyvena beveik visi 218 miestelio gyventojų. 14-os aukštų pastate įrengtos visos būtiniausios miestelio įstaigos. Tai policijos nuovada, mokykla, dvi parduotuvėlės, žaidimų aikštelė, paštas, nedidelė klinika bei savitarnos skalbykla. Pastate siūlomos ir nakvynės su pusryčiais paslaugos turistams. Vienos nakties kaina čia nekukli – 132 eurai. „Begich Tower“ gyventojai nepamiršo ir tikinčiųjų. Pastato rūsyje įrengta bažnyčia, kurioje galima ne tik melstis. Pripučiamame baseine atliekamos krikšto apeigos.

Vitjeris neseniai patraukė Aliaskos režisierės Mary Katzke dėmesį. Apsilankiusi šioje nuošalioje vietovėje ji dalijosi įspūdžiais: „Geografiniu atžvilgiu miestelis yra atskirtas nuo likusio pasaulio, tačiau žmonės čia visą laiką bendrauja tarpusavyje“, – sakė M.Katzke.

Režisierė pasakojo, jog daugelis miestelio gyventojų dirba uoste laivų mechanikais ar pačiame daugiaaukštyje. Vos keletas jų darbuotis keliauja už miestelio ribų.

Pasak M.Katzke miestelyje yra tik keli atsiskyrėliai, kurie maištauja prieš tokią bendruomenės struktūrą. Vienas tokių maištaujančių yra Paulas, kuris nusprendė gyventi savo namelyje ant ratų.

Žiemos metu šis miestelis lyg snūduriuoja. Gyventojai beveik nepalieka pastato, nes lauke siaučia žvarbus vėjas, o žemę dengia storas sniego sluoksnis. Bet vasarą gyvenimas čia tiesiog verda. Šiltesniais mėnesiais miestelį aplanko net 900 tūkst. turistų, kurie pro šalį keliauja kruiziniuose laivuose. Be to, šviesusis paros metas vasarą trunka net 22 valandas, tad gyventojai gali į valias mėgautis saulės spinduliais.

„Begich Tower“ 1953 metais pradėjo statyti JAV kariai. Bet po kelių metų kariuomenė pasitraukė ir pastatas atiteko civiliams. Dėl gražios gamtos ir neįprasto bendruomenės gyvenimo būdo, praeityje buvo kuriami planai miestelyje filmuoti filmą, kuriam prireiktų didelio biudžeto. Vis dėlto pastaruoju metu patrauklesnė atrodo idėja filmuoti realybės šou apie tikrą kaimynų gyvenimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Eglė Tamošauskaitė
(22)
(3)
(19)

Komentarai (3)