Įdomiausios savaitės mokslo naujienos  (4)

Mokslo ir technologijų pasaulį praėjusią savaitę jaudino juodosios bedugnės informacijos išsaugojimas, atmintuko dydžio kompiuteris ir sprogstančios galvos sindromas


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-04-06 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Informacijos – ne už dyką

Fizikų komanda, drauge su Waterloo universitetu išsiaiškino, kad fotono „pošvytis“ gali perduoti informaciją, neperduodamas energijos – tačiau gavėjas turi panaudoti energiją, norėdamas šią informaciją perskaityti.

Informacijos tvermės dėsnis galioja ir juodosiose bedugnėse

Geros naujienos fizikams, besistengiantiems išspręsti „informacijos praradimo paradoksą“ – tyrėjų komanda rado būdą parodyti, kad juodosios bedugnės neištrina informacijos – jie teigia, kad sąveika tarp JB išspinduliuotų dalelių gali būti panaudota informacijai apie JB viduje „pranykusią“ medžiagą gauti.

Fotoninių kvantinių kompiuterių mokymasis

Tyrėjų komanda Kinijoje pirmą kartą atliko mašinos mokymąsi fotoniniu kvantiniu kompiuteriu – ir teigia, kad taip galima paspartinti tam tikrų mašinų mokymąsi.

Pigesnės Surface Pro 3 planšetės

Šią savaitę būta ir technologijų naujienų – Microsoft paskelbė apie pigesnę Surface Pro 3 planšetinio kompiuterio versiją – jie parduodami už 499$.

Greitai įkraunami superkondensatoriai

UCLA Kalifornijos NanoSystems instituto tyrėjų komanda paskelbė sukūrusi greitai įkraunamus hibridinius superkondensatorius, galinčius saugoti daug energijos, greitai įsikrauti ir atlaiko daugiau, nei 10 000 įkrovos/iškrovos ciklų – gal nešiojamieji įrenginiai dabar veiks ilgiau.

Itin didelės raiškos 3D kamera

Kita Kalifornijos universiteto komanda paskelbė sukūrusi kameros lustą, teikiantį itin didelę 3D raišką. Jie teigia, kad netrukus jis galės būt panaudotas išmaniųjų telefonų kameromis ką nors fotografuoti ir tada atkurti šį objektą 3D spausdintuvu mikronų raišką.

Atmintuko dydžio kompiuteris

Google parodė Asus pagamintą „lazdelinį“ kompiuterį – Chromebit. Tai yra visavertis kompiuteris, mažesnis už saldų batonėlį; jį galima įkišti į kompiuterio monitoriaus lizdą ir gauti visavertę sistemą.

Pigi prostatos vėžio diagnostika

Centrinės Floridos universiteto tyrėjų komanda pranešė apie paprastą 1$ testą, veikiantį geriau, nei įprastinis PSA testas prostatos vėžio paieškai – komanda sukūrė testą ir teigia, kad rezultatus jis parodo per kelias minutes.

Išaiškinta kontinentų formavimosi paslaptis

Kita mokslininkų komanda išsiaiškino ilgai kamavusią kontinentų formavimosi paslaptį.

„Sprogstančios galvos sindromas“ – tiesa

Ir pabaigai, jei kada girdėjote gandus apie vadinamąjį „sprogstančios galvos sindromą,“ tikėkite jais: tyrėjų komanda išsiaiškino, kad jis egzistuoja ir tiesą sakant, gana paplitęs tarp jaunų žmonių. Tai yra garsaus triukšmo galvoje potyris prieš pat užmiegant, kuris pažadina ir kelia nerimą. Tyrėj komanda išsiaiškino, kad ~18% paauglių bent kartą yra jį patyrę.


Bob Yirka
phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(47)
(0)
(44)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: