Sudarytas vertingiausių pasaulio pasų sąrašas: kurioje vietoje Lietuva?  (2)

Kaip žino kiekvienas užkietėjęs keliautojas, pasas yra raktas į nuotykius. Asmens dokumentas yra daiktas, kurio jokiu būdu negalima palikti namuose, tačiau jame įrašyta tautybė gali gerokai pakoreguoti jūsų kelionės planus ir trukmę. Portalas goeuro.com išrinko, kurių valstybių pasai yra naudingiausi keliaujant. Pasirodo, kad Lietuvos pasas taip pat yra labai naudingas keliautojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad ir kaip neįprastai skambėtų, portalas sudarė asmens skirtingų valstybių dokumentų 50-uką, t.y. išrinko, kurios valstybės pasą turėti naudingiausia.

Reitingo sudarytojai atsižvelgė į kelis kriterijus. Pirmiausia vertinta, kiek valstybių žmogus gali aplankyti be vizos, ar vizą gauti vos atvykęs į šalį. Pasirodo, daugiausia valstybių, net 174, be kliūčių galima aplankyti turint Švedijos, Suomijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės arba JAV pasą. Bet Lietuva atsilieka nedaug. Su mūsų šalies pasu be vizos galima keliauti net į 157 valstybes. Paskutinėje sąrašo vietoje atsidūrusio Afganistano gyventojai be vizos gali patekti tik į 28 valstybes.

Kitas svarbus kriterijus, kuriuo remtasi šiame reitinge, yra piliečio galimybės įgyti pasą. Todėl sudarytojai įvertino standartinių suaugusiųjų pasų kainas ir galiojimo terminą. Buvo išvestas šalių, kuriose paso kainos ir galiojimo laiko pasirinkimų yra ne vienas, veiksnių vidurkis.

Reitingo sudarytojai taip pat įvertino, kiek valandų pilietis turi dirbti, kad galėtų įsigyti pasą. Jie atsižvelgė į minimalų atlyginimą kiekvienoje šalyje. Valstybėse, kuriose minimalus atlyginimas nenurodytas, reitingo sudarytojai įvertino uždarbį, už kurį įprastai mokamas minimalus atlyginimas. Tad lengviausiai 43 dolerius (40 eurų) kainuojantį pasą įsigyti gali Švedijos piliečiai. Jiems užtenka padirbėti vos vieną valandą. Šiam asmens dokumentui įsigyti Jungtinių Arabų Emyratų gyventojai dirbti turi vos dvi valandas, o danai ir norvegai po tris valandas. Ilgiausiai, reitingo duomenimis, dėl paso darbuotis tenka Liberijos piliečiams, net 278 valandas.

Išdėliojus visus šiuos kriterijus pagal svarbą ir išvedus vidurkį buvo sudarytas reitingas, kurio pirmojoje vietoje puikuojasi Švedijos pasas. Antrąją ir trečiąją vietas pagal naudingumą užėmė Suomijos bei Vokietijos asmens dokumentai.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos pasų kainos, jiems įsigyti reikalingas darbo valandų skaičius ir valstybių, į kurias galima vykti be vizos, skaičius skiriasi nedaug. Todėl visos trys Baltijos valstybės ir Lenkija galutiniame reitinge atsidūrė greta viena kitos. Latvija užėmė 29-ąją, Lenkija 30-ąją, o Lietuva 32-ąją vietas.

Visą piliečių pasų reitingą galite rasti ČIA.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(6)
(13)

Komentarai (2)