Ką visuotinis atšilimas nuskurdins labiausiai?  (0)

Klimato kaitos ekspertai sukūrė žemėlapį, kuris atspindi, kurioms pasaulio šalims gresia didžiausias visuotinio atšilimo sukeltas pavojus, o kurios su tuo susidoros lengvai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemėlapis sudarytas remiantis Notre Damo universiteto (Indiana, JAV) projekto „ND-Gain Index“ duomenimis. Šio tyrimo autoriai įvertino 192 valstybėms gresiantį pavojų dėl klimato šiltėjimo ir jų pasirengimą su tuo susidoroti. Šių dviejų parametrų vidurkis lemia vietą bendrame sąraše.

Tyrimo autorių vertinimu, visuotinis atšilimas mažiausią įtaką turės Skandinavijos šalims, o labiausiai nukentės Afrika.

Aukščiausias įvertinimas skirtas Norvegijai, ne prasčiau pasirengusi ir Naujoji Zelandija, taip pat ramesni gali būti Švedijos, Suomijos bei Danijos gyventojai. Prasčiausia situacija – Čade, taip pat Burundyje, Eritrėjoje, Centrinės Afrikos Respublikoje ir Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Lietuva sąraše užima 31 vietą, šis įvertinimas kiekvienais metais vis gerėja. Palyginimui, Estija yra 26-a, o Latvija – 41-a.

JAV pasaulyje skirta 8 vieta, Rusija atsidūrė tiesiai po Lietuvos – 32 vietoje.

„ND-Gain Index“ yra sudaromas nuo 1992 metų. Tyrime įvertinami 45 išoriniai ir vidiniai veiksniai: gamtinės sąlygos, geriamojo vandens ir maisto prieinamumas, ekonominė situacija, sveikatos apsauga, infrastruktūra ir kt.

Interaktyvią žemėlapio versiją galite rasti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(12)
(21)

Komentarai (0)