Afrikoje iškils lygių neturintis pastatas – „Al Noor Tower“ (Foto, Video)  (0)

Saudo Arabijos investuotojas planuoja savo vardą išgarsinti Afrikoje pastatydamas įspūdingą statinį – aukščiausią dangoraižį visame žemyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastatas turėtų „išdygti“ Maroko mieste Kasablankoje. 540 metrų aukštis – tai „10 metrų kiekvienai iš 54 Afrikos valstybių“ – teigiama projekto tinklalapyje. Paskaičiuota, kad tokio dangoraižio projekto įgyvendinimas kainuos apie 1 mlrd. JAV dolerių. Jis bus statomas Dubajuje įsikūrusios Artimųjų Rytų ribotos atsakomybės įmonės, kurią valdo Saudo Arabijos verslininkas Sheikh Tarek Binladen. Pastatui prireiks 25 hektarų teritorijos, kurioje bus septynių žvaigždučių viešbutis, restoranas, verslo ir prekybos centrai. Į projektą įtrauktas ir 2 tūkst. kvadratinių metrų plotas, skirtas gydyklos bei SPA įrengimui.

„Tai bus aukščiausias Afrikos bokštas, – komentuoja projekto vadovas Amede Santalo. – Pasirinkome Maroką, nes tai yra vartai tarp Afrikos ir Europos, moderni ir politiškai stabili šalis“.

Šiuo metu didžiausias pastatas Kasablankoje yra 210 metrų aukščio Hasano II mečetė. Jos statyba buvo baigta 1993 metais. 60 aukštų pastatas yra septinta aukščiausia mečetė visame pasaulyje.

Kasablankoje atsirasiantis 540 metrų pastatas šiuo metu turi „Al Noor Tower“ vardą, kuris reiškia: „arabų šviesos bokštas“. Musulmonų bendruomenė tikisi, kad pavadinimas vis dėlto bus pakeistas ir realiausias tam kandidatas – „Karaliaus Mohammedo VI bokštas“.

114-aukštų pastatas buvo suprojektuotas Deniso Valodės, kuriam priklauso Prancūzijos architektų kompanija „Valode & Pistre“. Iš paukščio skrydžio bokšto forma primena akis, simbolizuojančias Sheikh Tarek Binladen viziją. Nors kūrėjai apie smulkesnes dizaino detalės vis dar nekalba, tačiau prasitarė, kad dėka atriumo, „Al Noor Tower“ gyventojai galės mėgautis natūralia šviesa, o jo fasadas bus papuoštas 1000 Afrikoje egzistuojančių kalbų raštais.

Dėl tam tikrų ekonominių ir kultūrinių veiksnių (palyginus su kitais žemynais), Afrika turi labai mažai dangoraižių, tačiau panašu, kad visa tai greitai gali pasikeisti.

Šiuo metu aukščiausias pastatas Afrikoje yra „Carlton“ centras Johanesburge (222,5 metrai). Šį titulą bokštas gavo 1973 metais. Pernai apie savo planus statyti didelį pastatą pranešė ir Etiopija. Jos dangoraižis turėtų iškilti iki 448 metrų aukščio. Gana netoli sostinės Akros planuoja statyti 10 mlrd. JAV dolerių vertės technologijų, gyvenamų patalpų ir darbo kompleksą. Jį sudarytų šeši bokštai, kurių vienas siektų 270 metrų aukštį.

Savo dydžiu „Al Noor Tower“ užgožtų visus šiuos pastatus. Jo statybą planuojama pradėti jau kitais metais, o užbaigti tikimasi 2018 metų birželio mėnesį.

(63)
(5)
(58)

Komentarai (0)