Didžiausias Lietuvos akmuo gali būti nuvainikuotas (Video)  (11)

Joniškio rajone Veršių kaime gyvenantys broliai atkasė neįtikėtiną radinį – daugiau nei 15 metrų ilgio akmenį. Žmonės plūsta apžiūrėti giganto, o broliai svajoja įrengti pasivaikščiojimo taką aplink milžiną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gigantiškas akmuo Veršių kaime Joniškio rajone jau sulaukia pirmųjų smalsuolių. Pro šalį važiuojantys žmonės iš tolo regi riedulį ir sustoja pasigrožėti reginiu. Broliai Alvydas ir Laimondas Malinauskai pasakoja, kad mintis iškasti vos daugiau nei metrą iš žemės išsikišusį akmenį kilo dar vaikystėje. Galiausiai praėjus kiek daugiau nei 20 metų vyrų svajonė išsipildė kuomet ūkinėms reikmėms išsinuomojo žemę, kurioje stūkso gigantas. Tiesa, pradėjus kasimo darbus vyrai neteko žado – akmuo vis platėjo.

Akmenį bandyta atkasti anksčiau, dar kolūkių laikais, ketino jį pastatyti prie raštinės, tačiau iškasti jo nepavyko ir akmuo vėl buvo užmirštas.

Visai šalia milžino teka upelis, todėl dalis giganto apsemta. Alvydas Malinauskas sako, kad vanduo uždengia dar keletą metrų akmens. Broliai riedulį išmatavo – jo ilgis 15 metrų 30 centimetrų, o virš žemės akmuo iškilęs apie 5 metrus.

Vyrai mano, kad milžinas gali sverti daugiau nei 200 tonų. Vyrai pasakoja apie riedulį pranešę Žagarės regioninio parko direkcijai, tačiau kol kas radinys neužregistruotas. Artimiausiu metu specialistai žadėjo riedulį tiksliai išmatuoti. Broliai sako, kad prie akmens įrengs takelį, kad lankytojai galėtų iš arti grožėtis gamtos kūriniu.

„Norėtumėm sutvarkyti gražiai šitą aplinką. Ja pasidžiaugti, kad pamatytų visuomenė. Laukiam pavasario ir išlyginsim žemę“, – laukia Žagarės gyventojas Laimondas Malinauskas.

Kol kas milžiniško riedulio kilmė ir sudėtis nenustatyta. Tačiau geologai tvirtina, kad gigantiški akmenys – praslinkusio ledyno palikimas.

„Visą dabartinė žemės reljefą ir riedulius suklostė paskutinysis Baltijos apledėjimas. Tai vyko prieš 12-13 tūkstančių metų. Palikdamas visa tai, ką mes randame“, – sako geologas Mindaugas Čegys.

Akmenį atkasę broliai tikisi, kad riedulys taps ne tik Veršių kaimo simboliu, bet ir bus pripažintas didžiausiu Lietuvoje. Kol kas tokiu laikomas Barstyčių akmuo, kurio ilgis 13 metrų 40 centimetrų, o aukštis beveik 4 metrai. Antrojo pagal dydį Puntuko akmens ilgis – 7 m 54 cm ir aukštis – 5 m 70 cm.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Etaplius.lt
(96)
(2)
(94)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: