Pasiruoškite naujiems atradimams – NASA kuria galingiausią pasaulyje teleskopą  (2)

Šią savaitę „Hubble“ kosminis teleskopas švenčia 25 metų gimtadienį, o NASA ir jos tarptautiniai partneriai kuria dar galingesnį įrenginį, kuris leis įdėmiau ištirti mūsų Visatą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„James Web Space Telescope“ (JWST) darbą pradės 2018 metais ir bus šimtą kartų galingesnis nei „Hubble“. Jis astronomams suteiks beprecedenčių žinių apie ankstyvąsias galaktikas, rašo Spacedaily.com. NASA teigimu, JWST galės pažvelgti, kas vyko praėjus 200 mln. metų po Didžiojo sprogimo. Tiesa, projektas susilaukė kritikos dėl nuolat didėjančios kainos – nuo iš pradžių žadėtų 3,5 mlrd. dolerių teleskopo kaina dabar padidėjo iki 8,8 mlrd. dolerių, – tačiau NASA žada, kad tai nesutrukdys teleskopą paleisti kaip numatyta – 2018 m. spalio mėnesį. „JWST bus siekiama stebėti ankstyvąsias galaktikas, taip pat ir žiūrėti į tamsiausias Visatos vietas, kur gimsta žvaigždės“, – sakė JWST projekto mokslininkas Markas Clampinas. Šiuo metu inžinieriai teleskopą kuria dideliame, nuo dulkių ir kitų nešvarumų apsaugotame specialiame kambaryje. Baigus darbą JWST svoris turėtų siekti 6,4 tonos, o vien pagrindinio teleskopo veidrodžio skersmuo sieks 6,5 metro ir bus tris kartus didesnis nei „Hubble“.

Teleskopas turės keturis tyrimo instrumentus, tarp jų ir kameras bei spektrometrus, kurie galės užfiksuoti itin silpnus signalus iš kosmoso. Infraraudonųjų spindulių aptikimo funkcija leis stebėti tolimus dangaus kūnus, o diafragma galės būti atvira labai ilgą laiko tarpą. JWST gebės surinkti 70 kartų daugiau šviesos nei „Hubble“.

Ir tai – dar ne viskas. Naujasis teleskopas mokslininkams padės pažvelgti gerokai toliau už Saulės sistemos ribų ir atrasti potencialiai gyvenamų planetų, vadinamų egzoplanetomis.

Nuo 2009 m. „Kepler“ teleskopas jau padarė didelį darbą žymėdamas potencialiai gyvybę turinčias planetas, o JWST turėtų potencialiai gyvenamų egzoplanetų sąrašą dar gerokai papildyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(72)
(0)
(72)

Komentarai (2)